Az étterem nem tartozik közvetlenül a sztárséf birodalmához. Azt egy szociális szervezet egy jótékonysági kezdeményezés keretében birtokolja és ezidiáig működtette. A tévés szakács nevének használatáért licenszdíjat fizettek, de Jamie Oliver közvetlenül nem fektetett be az étterembe.
Köze inkább szakmai alapon volt hozzá.
A jótékonysági étterem koncepciója ugyanis az volt, hogy minden évben szakácsnak képeztek ki 6-10 munkanélkülit, akik aztán általában sikeresen el tudtak helyezkedni új szakmájuknak megfelelően.
A sztárséf ugyan nem vett részt a napi ügymenetben, de az évek során néhány alkalommal ellátogatott a konyhára, és együtt dolgozott az új szakácsnövendékekkel.
Hasonló program futott a Cornwall Food Foundation égisze alatt, mely papíron az étterem fenntartója volt, de tréningjeit attól elkülönítetten kezelte. Az éttermet 13 évvel ezelőtt maga a sztárséf nyitotta meg, és ezidáig valamennyi megtermelt profitot az alapítvány tevékenységébe forgattak vissza. A képzési programokban a működés évei alatt összesen 200-an vettek részt. Az étterem utókövetése szerint a 2006 óta kiképzett vendéglátósok kétharmada most is a szakmában dolgozik, közülik igen sokan helyben illetve Conrwallban, amivel hozzájárulnak a lokális gazdaság erősödéséhez - Cornwall megye egyébként Nagy-Britanniának az a térsége, ahol az országos átlagnál jóval nehezebb munkát találni.
Az étterem koncepcióját Jamie Oliver 2002-ben Londonban megnyílt vendéglátóhelye ihlette. Ez egyébként idén májusban, a sztárséf brit láncának összeomlásával egyidejűleg húzta le a rolót. Akkor egyébként a Fifteen Cornwall azzal nyugtatta vendégeit, hogy a brit hálózat bezárása nem érinti őket, mivel teljesen függetlenül működnek attól:
A Fiffteen Cornwall azért zár be, mert nem tudja tovább kitermelni a működési költségeket a jelenlegi koncepció mentén.
Tavaly az étterem 3 millió fontos bevételt ért el, és éveken át 200 ezer fontos profittal működött, idén azonban annyira visszaesett a forgalma, hogy az üzemeltetők a felszámolás mellett döntöttek.
Jamie Oliver mély csalódottságának és szomorúságának adott hangot közleményében a bezárás kapcsán. Szerinte mind az alapítvány, mind az étterem remek munkát végzett képzési programjaikkal, és "hatalmas veszteség", hogy nem működnek tovább.
A hírek szerint, az étterem mellett ugyanis az alapítványt is felszámolják. A vendéglátóhelyen 70 ember, az alapítványnál 30-an veszítik el így munkájukat.