Csirkéből kétszer annyi, pulykából csak a fele fogy

pulyka, szárnyas, szilveszter, újév
Vágólapra másolva!
Ünnepi étel a pulykahús, ezért arra számít a Magyar Pulykaszövetség, hogy decemberben nagyobb lesz a kereslet és megugrik a vásárlási kedv.
Vágólapra másolva!

A pulykahús ára 5 százalékkal drágult idén tavalyhoz képest, ezért visszaesett a hazai fogyasztás - magyarázta a Magyar Pulykaszövetség. A belföldi pulykahús-fogyasztás mostanra

7,5 kilogrammról 4 kilóra,

vagyis az európai átlaggal azonos szintre esett, miközben csirkéből kétszer annyi fogy, mint 15 éve.

Belföldön évente közel 100 ezer tonna pulykát termelnek, ennek több mint 40 százalékát exportálják, a kivitel 13 milliárd forint árbevételt eredményez. A feldolgozott hús 8 ezer tonna készítményt,

7,5 ezer tonna panírozott terméket jelent.

A pulykahús ára 5 százalékkal drágult idén tavalyhoz képest, október elsejétől az áruházláncoknál további áremelés figyelhető meg. Ezt januártól újabb áremelkedés követheti, amelyet a szövetség a közüzemi díjak, valamint a bérköltségek emelkedésével magyaráz.

Forrás: Paul Townsend / Flickr

Magyarországon a Gallicoop értékesíti a legtöbb pulykát, azt a Gallfood követi. A két cég a piac kétharmadát fedi le, ebből mintegy 40 százalékot a Gallicoop, 25-30 százalékot pedig a Gallfood képvisel.

A pulykahús iránti növekvő kereslet

a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik,

ebben az időszakban a Gallicoop Zrt. 10-15 százalékos forgalomnövekedést tapasztal elsősorban a pulykamell filé, a pulyka felsőcomb filé és a pulyka darált hús forgalmában - közölte a vállalat az MTI-vel.

A Gallicoop idén várhatóan 39 ezer tonna pulykát vág majd, ebből decemberben 3-3,5 ezer tonnát. Az exportált mennyiség meghaladja a 10 ezer tonnát - közölték.