Különleges genetikájú juhokat tenyésztenének Új-Zélandon

juhok legelő legelés
A juhok aromás gyógynövényeket legelnek, innen a minőségi tej - illusztráció
Vágólapra másolva!
Új-Zélandon a gazdák most alacsonyabb metánkibocsátású juhokat tenyészthetnek, ezzel csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása.
Vágólapra másolva!

A Beef + Lamb nevű új-zélandi szakmai szervezet nemrégiben jelentette be, hogy több éves kutatást követően elindítják a metángáz csökkentésére irányuló genetikai programjukat.

Az iparági szervezet szerint a korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy az egyes juhok alacsonyabb mennyiségű metángázt bocsátanak ki, és ezt a képességüket átadják a következő generációnak is.

A cél most az alacsony mennyiséget kibocsátó genetikával rendelkező állatok beazonosítása és további tenyésztése.

Azoknak a gazdáknak, akik részt kívánnak venni az állatok nemesítésével kapcsolatos, Methane Lash nevű programban, egy hordozható kamrában mérniük kell az állatok gázkibocsátását, átlagosan hetente egyszer, mintegy 50 percig. Az így kinyert információkat ezután további genetikai információkkal együtt felhasználják az adott juh metán index értékének kiszámításához. A metánkibocsátás értékének mérése és ezen keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése része a mezőgazdasági ágazat klímaváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásai teljesítésének.

Egyes juhok alacsonyabb szintű metángázt bocsátanak ki, mely képességüket átadják az utódoknak is, így a kutatók ezeket az állatokat kívánják tovább tenyészteni (a kép illusztráció) Forrás: Pixabay / Készítette: Marjon Besteman-Horn

A nemesítés azonban hosszabb időbe telik.

Ezért a kutatók más úton is kísérleteznek a metángáz csökkentésével kapcsolatban,

például a takarmánynövények terén. Más kísérletek azokkal a bendőmikrobákkal kapcsolatosan folynak, amelyek a metángáz termelésért felelősek. A kísérlet során a metánkibocsátást redukáló vegyületeket a bendőbe vezetik, majd az utána gyűjtött adatok alapján előállítják a gázt termelő mikroorganizmusok elleni oltóanyagot.

Új-Zélandon az ország összes üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 30 százaléka az állati legeltetés során keletkezik, ezért a kutatásokat a juhok mellett kiterjesztették a szarvasmarhák metángáz kibocsátásnak csökkentésére is.

Forrás: Farmer.pl