Több mint 20 százalékkal nőtt az építőipar októberben

construction
Japánban is munkaerő hiánnyal küzd az építőipar
Vágólapra másolva!
Októberben 20,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, ami július óta a legnagyobb ütem. Szeptemberhez mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 3,2 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 
Vágólapra másolva!

Az év első tíz hónapjában 27 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2018-ban 21,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése változatlan áron számolva.

Októberben az épületek építése 18,8 százalékkal, az egyéb építményeké 22,3 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Az épületeknél a lakó-, a kulturális és az ipari épületek építése, a mélyépítési területen az út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést, közölte a KSH. Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 4,2 százalékkal, az egyéb építmények építésében 24,9 százalékkal nőtt. A speciális szaképítés termelése 28,5 százalékkal emelkedett tavaly októberhez viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások októberben megkötött új szerződéseinek állománya 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit,

a magasépítési szerződések 2,8 százalékkal csökkentek, az új mélyépítési szerződések 8,5 százalékkal nőttek. Az október végi teljes szerződésállomány 10,1 százalékkal elmaradt a tavalyitól. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 40,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 21,7 százalékkal csökkent.

illusztráció Forrás: Pixabay

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint az építőipar esetében hónapról hónapra az a tendencia látszik állandósulni, hogy egyre hektikusabban és kiszámíthatatlanabbul alakulnak az iparág számai, de a trend továbbra is érdemi növekedést mutat.

Az okok közé tartozik a sokat emlegetett szakemberhiány, ami a lakó- és irodaépületek esetében kifejezetten komoly problémákat és csúszásokat eredményez, az utóbbi egy évben láthatóan csökkent az átadások száma. De a visszaemelkedő áfa és egyéb bizonytalanságok is visszafoghatják a kibocsátást a következő időszakban – ahogy az építési engedélyszámokon is látszik -, a lakóingatlan piac érdemi fékező tényező lesz az építőipari konjunktúrában a következő években.

Az állami, infrastrukturális és egyéb ipari beruházások viszont továbbra is motorjai lesznek az iparágnak és fenntarthatják a kiemelkedő lendületet,

azonban a kivitelezési kapacitáskorlát és szakemberhiány itt is érdemi volatilitást okozhat a havi teljesítményekben. 2019 egészében 30 százalékot alulról közelítő növekedésre számítunk az iparágban, 2020-ban pedig 10 százalék körüli növekedést várunk jelenleg a magas bázis miatt, de alapvetően felfele mutató kockázatokkal, így továbbra is érdemi mértékben járulhat hozzá a GDP-hez a relatíve kis súlyú szektor.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerint a mostani 20,5 százalékos emelkedéssel Magyarország a visegrádi országok (V4) sorában az első helyen áll. Hozzátette, hogy az építőiparnak a magyar gazdaság egészére gyakorolt hatását mutatja, hogy az első három negyedévben elért 5,1 százalékos GDP-növekedéshez az ágazat 1,1 százalékponttal járult hozzá. Az év egészét tekintve pedig a bruttó hazai termék előállításában az építőipar súlya meghaladhatja az 5 százalékot, amelyre korábban még nem volt példa.