Ezek lesznek 2020 legforróbb befektetései

tőzsde, Wall Street, USA, New York
NEW YORK, NY - OCTOBER 23: People walk past the New York Stock Exchange (NYSE) on Tuesday afternoon, October 23, 2018 in New York City. Following a 500 point drop earlier in the day on Tuesday, the Dow Jones Industrial average recovered some and finished the day down 125 points. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A JPMorgan szakértői szerint három alapvető befektetési terület uralhatja a Wall Streetet 2020-ban. Az egyik a részvénypiac, a másik az amerikai mezőgazdaság, míg a harmadik a jövőre esedékes elnökválasztás hatásaival szembeni fedezék.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb amerikai befektetési bank szakértői nekiláttak, hogy áttekintsék, mely befektetési területek hódíthatnak jövőre az Egyesült Államokban. Az elemzők kiindulási pontja az, hogy az amerikai gazdasági növekedési indikátorok érdemben javultak az elmúlt néhány hónapban, aminek következtében a pénzintézetnél felpörgött a kockázatvállalási hajlandóság – idézi a MarketWatch az elemzőcsapat fejének véleményét.

Nikolaos Panigirtzoglou kiemelte,

az amerikai feldolgozóipari adatok, a munkaerőpiac ereje, valamint a csökkenő recessziós kockázatok egyaránt bizakodásra adnak okot az USA általános gazdasági teljesítményével kapcsolatban.

Ráadásul az elemzők szerint a történelmi tapasztalatok is arra utalnak, hogy a következő időszakban erősödhet az amerikai részvénypiac. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ugyanis az idén megszakította a kamatemelési ciklusát, és háromszor is visszavágta az irányadó rátát. A JPMorgannél hangsúlyozták, amikor az 1995-96-os ciklusban a Fed szintén kamatcsökkentéssel korrigálta a pályáját, a részvénypiac nagyjából 5 százalékot emelkedett a rákövetkező hat hónapban.

Izgalmas éve lesz jövőre a részvénypiacnak Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Az 1996-os rali megismétlődéséhez azonban szükség lesz az amerikai fogyasztók erős vásárlási kedvére, a feldolgozóipar jó teljesítményére, valamint a munkaerőpiac stabilitására – utóbbi egyébként igen jól teljesít, ahogy a munkanélküliség novemberben 50 éves mélypontra süllyedt.

Ezzel együtt egy komolyabb piaci átrendeződés is jöhet 2020-ban a bank szakértői szerint.

Jelentős összegek indulhatnak meg ugyanis a kötvényalapok felől a részvényalapok felé, miután az elmúlt időszakban a befektetők nagyjából 203 milliárd dollárt vettek ki a globális részvényalapokból, és 789 milliárdot toltak be a kötvényalapokba.

A másik fontos terület a mezőgazdaság lehet.

Ehhez a banknál úgy számolnak, hogy enyhülni fog jövőre a kereskedelmi feszültség az USA és Kína között

– ezt az elmúlt napok fejleményei és kommunikációi amerikai és kínai oldalról egyaránt megerősítették.

A JPMorgan szerint a kockázatok ellenére is kedvező lesz a befektetői környezet 2020-ban Forrás: Imaginechina/dycj - Imaginechina/Dycj

Következésképpen az elemzők úgy látják, érdemes pozitívan fogadni a mezőgazdasági nyersanyagokra, de olyan indexeken keresztül, melyek kellően diverzifikáltak ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosítsanak a szokásostól eltérő árfolyamkilengésekkel szemben.

Emellett a JPMorgan a jövő év legnagyobb kockázatára is felhívta a figyelmet. Ez pedig a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás lesz.

A bank elemzőinek véleményéből az olvasható ki, hogy a befektetőknek érdemes felkészülniük egyfelől a választás különböző lehetséges kimeneteleire, illetve arra is, hogy a választások közeledtével megerősödhetnek a piaci kilengések. Ez alapján végső soron érdemes olyan pozíciókat fölvenni, melyek kellő fedezéket jelentenek az esetleges nagyobb mozgások ellen.