A Saudi Aramco értéke átlépte az álomhatárt

olaj, kőolaj, pumpa
ANDREWS, TX - JANUARY 20: An oil pumpjack works at dawn in the Permian Basin oil field on January 20, 2016 in the oil town of Andrews, Texas. Despite recent drops in the price of oil, many residents of Andrews, and similar towns across the Permian, are trying to take the long view and stay optimistic. The Dow Jones industrial average plunged 540 points on Wednesday after crude oil plummeted another 7% and crashed below $27 a barrel. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A második tőzsdei kereskedési napon megütötte a 2000 milliárd dolláros álomhatárt a Saudi Aramco olajóriás piaci értéke. A részvény ugyanis gyorsan 10 százalékot emelkedett a szaúdi tőzsdén, majd hirtelen vissza is korrigált.
Vágólapra másolva!

A második kereskedési nap is izgalmasan alakul a Saudi Aramco számára, miután szerdán megkezdődött a kereskedés a részvénnyel a szaúdi tőzsdén, a Tadawulon.

Az állami olajgigász piaci értéke ugyanis rövid időre megütötte a 2000 milliárd dollárt, ami a korábban belengetett álomérték volt.

A szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) előtt úgy becsülte, a vállalat értéke eléri a 2000 milliárd dollárt, de végül az IPO ára csupán 1700 milliárdra árazta be a vállalatot – írja a CNBC.

Miután pedig szerdán gyorsan a 10 százalékos limittel emelkedett az Aramco részvénye, csütörtökön ismét megvolt a 10 százalékos emelkedés. A papír ugyanis felment 38,7 riálig, majd néhány perc alatt visszacsúszott 37 riálra.

Rövid időre megütötte az álomértéket a Saudi Aramco Forrás: AFP/Ian Timberlake

Nemzetközi összevetésben azonban fontos látni, hogy itt már csillagászati számokról beszélünk. A 2 ezer milliárd dolláros piaci érték ugyanis nagyjából duplája a közvetlenül az Aramco mögött álló cégek értékeinek.

Nem véletlen, hogy korábban számos elemző hitetlenkedett, amikor olyan becslések érkeztek, hogy a Saudi Aramco nagyjából kétszer olyan értékes lehet, mint a Microsoft vagy az Apple.

Rijád egyébként szerdán történelmet írt, amikor piacra dobták az Aramco 1,5 százalékát, és megindult a kereskedés a részvénnyel. Ez volt ugyanis a történelem eddigi legnagyobb IPO-ja, és a nap végén a társaság piaci értéke elérte az 1880 milliárd dollárt.

Noha a masszív piaci érték hatalmas győzelem lehet a szaúdi vezetés számára,

némileg árnyalja a képet, hogy elmaradt az a nemzetközi érdeklődés, amire a királyság számított.

Az Aramco tehát elsősorban a helyi befektetőkre számíthat, főleg miután lemondták a külföldi (londoni és New York-i) roadshow-kat.

A hosszú ideje tervezett IPO emellett egy széles körű terv része Szaúd-Arábiában. Az úgynevezett Vízió 2030 projekt ugyanis azt célozza meg, hogy az olajnagyhatalom egyre inkább leépítse gazdaságának olajexport-függőségét.