Ajándékozzunk élményt karácsonyra!

wellness 4 +1 tipp, amivel olcsón megúszhatod a karácsonyi ajándékvásárlást!
Vágólapra másolva!
Az ünnepi időszak beköszöntével sokaknak ismerős érzés lehet, amikor kétségbeesetten járunk boltról boltra, hogy időben megtaláljuk szeretteink számára a legmegfelelőbb ajándékot. A választás mindig nehéz, sok fejtörést okoz, hogy minek örülnének igazán családtagjaink, barátaink. Erre az örök dilemmára kínálnak megoldást az emberi kapcsolatokra is alapozó élményalapú ajándékok, amelyek egyre népszerűbbek Magyarországon. Minden második ember élményt akar adni idén karácsonyra, a 18-24 éves fiatalok körében ez az arány 80 százalék – ez derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital karácsonyi felméréséből. A legtöbben 3-4 embernek terveznek élményt ajándékozni, összesen 25 ezer forint körüli értékben.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi ajándékok célja elsősorban az, hogy örömöt okozzunk velük másoknak. Praktikus okokból persze előfordul, hogy ekkorra időzítjük a nagyobb kiadást jelentő funkcionális eszközök beszerzését, mondván, hogy így összeköthetjük a kellemeset a hasznossal.

Fontos az újszerű élmény

Csakhogy, lássuk be, bármennyire is hasznos egy új konyhai robotgép, kapszulás kávéfőző vagy mosógép a régi helyett, azért ezek a tárgyak sok esetben kevésbé hozzák lázba azokat, akik kapják.

Igazán nagy hatást általában azokkal az ajándékokkal lehet elérni, amelyek személyesek, egyénre szabottak, illetve meglepetést okoznak

– hangsúlyozza a Házi Patika írása.

A meglepetés hamar elmúlik Forrás: Shutterstock

A meglepetés egy egyszerű pszichológiai jelenségen, az újdonság varázsán alapul. Amikor valamilyen új dologgal találkozunk, agyunk egyes régiói aktívabbá válnak. Fontos azonban hozzátenni, hogy a hatás csupán rövid távú, azaz a meglepetést okozó, igazán ötletes ajándékok is elsősorban az adott pillanatban váltanak ki nagy örömöt. Elég csak arra gondolni, milyen hamar elmúlik például a csokoládé vagy a vásárlás okozta boldogság. Az igazi boldogságérzet kialakulása az emberi kapcsolatokhoz köthető.

Még a legdrágább, legcsillogóbb ajándéknál is többet ér, ha valamilyen emlékezetes, újszerű élménnyel ajándékozzuk meg szeretteinket.

Bármilyen tevékenység szóba jöhet, amely egyszerre jelent újdonságot és örömteli, közös kedvtelést a résztvevők számára. Szervezzünk például közös színházlátogatást vagy wellnesshétvégét, de még jobb, ha valamilyen aktív kikapcsolódásra tudjuk rávenni családtagjainkat, barátainkat.

Ötletek végtelen tárháza

A lehetőségek sora szinte végtelen, lényegében csak a fantáziánk szabhat határt annak, mivel lepjük meg a másikat. Természetesen nem kell pontosan karácsonyra időzíteni a programot, elég, ha a belépőjegy vagy egy saját készítésű meghívó kerül a fa alá.

Csak a fantáziánk szabhat határt annak, mivel lepjük meg a másikat Forrás: Shutterstock

Fontos szempont, hogy olyan eseményt találjunk ki, amely újszerű élményt jelent a megajándékozott személy számára, egyszersmind passzol a személyes érdeklődéséhez

– folytatja a Házi Patika cikke. Vannak például, akik szívesen töltik idejüket kreatív tevékenységekkel, így számukra kifejezetten vonzó lehet valamilyen kézműves vagy egyéb alkotó foglalkozás.

Mások rajonganak az akciódús, adrenalintermelést beindító élményekért, mint a tandemugrás és az egyéb extrém sportok kipróbálása. A paletta rendkívül széles, de mindaddig, amíg odafigyelünk szerettünk igényeire, lényegében nem nyúlhatunk mellé semmilyen közös programmal. Ellentétben a tárgyi ajándékokkal, egy ilyen meglepetés garantáltan emlékezetes marad, azaz végeredményben nagyobb örömöt vált majd ki.

A wellnessfürdő a legnépszerűbb

Mindezek alapján nem csoda, ha egyre népszerűbbek az élményajándékok. A Mastercard friss felmérése szerint a magyarok 8 százaléka már szeptemberben megkezdi a karácsonyi bevásárlást, novemberben pedig már majdnem minden második felnőtt vásárol az ünnepekre. Ez egyrészt pénzügyi tudatosságból fakad, mert az előrelátás a költségek elosztását jelenti, másrészt az élményajándékok növekvő népszerűsége is arra ösztönzi a vásárlókat, hogy előre foglaljanak.

Igazán szép ajándék egy wellnessprogram Forrás: Shutterstock

Az élményajándékok nem csak azért olyan népszerűek, mert közös időtöltésre ösztönzik a családot vagy a barátokat, de az ajándékozók sokszor így önmagukat is megajándékozzák

– mondták el a Mastercard felmérésében megkérdezettek. Magyarországon a legszívesebben wellnessfürdőben eltöltött hétvégét adnak ajándékba, de előszeretettel ajándékozunk színház-, koncert- és mozijegyet, közös utazást vagy akár kreatív foglalkozást is.

A Bónusz Brigád és a GKI Digital kutatása szerint átlagosan 25 ezer forintot terveznek költeni azok, akik kitöltötték kérdőívüket, de minden negyedik válaszadó több mint 40 ezer forintot szán az élmény "megvásárlására" – a férfi ajándékozók között az arány magasabb, 29 százalék.

A webshopok karácsonykor is nyitva vannak

– hangsúlyozza Rose Beaumount, a Mastercard európai kommunikációs vezetője.

Webshoptól bármikor rendelhetünk ajándékot Forrás: Thinkstock

A Mastercard adatai szerint a karácsonyt megelőző 100 napban egy átlagos magyar vásárló mintegy százháromezer forintot költ ajándékokra. Majdnem egyharmaduk tervezi, hogy elutazik az ünnepek alatt, és szintén egyharmaduk vásárol előre koncertjegyeket.