Újabb támadás ért iráni bankokat

Iráni tüntetések
Protesters hold placards reading "Support Iranians risen up against the religious dictatorship" and a portrait of Iranian President Hassan Rouhani with a red cross mark over it during a demonstration in support of the Iranian people amid a wave of protests spreading throughout Iran, on January 5, 2018, in Paris. Violent demonstrations have rocked Iran since December 28, 2017, with protests that started over the economy turning against the Islamic regime as a whole. The wave of demonstrations, that kicked off in second city Mashhad on December 28 and quickly spread, is the biggest in the tightly controlled country since unrest over a disputed election in 2009. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Tizenötmillió bankkártya adatait szivárogtatták ki Iránban a múlt hónapban lezajlott kormányellenes tüntetéseket követően. Az eset nyomán tovább fokozódik az országban tapasztalható politikai feszültség.
Vágólapra másolva!

Nem elég, hogy a múlt hónapban kitört zavargások során több száz bankfiókot felgyújtottak az országban, most egy, a "színfalak mögött" zajló támadással is szembesülniük kell a helyi pénzintézeteknek:

ismeretlen hekkerek 15 millió ügyfél adatait hozták nyilvánosságra a közösségi médiában, ami a lakosság egyötödét érinti.

Ez az ország történetében a bankok biztonsági rendszerének eddigi legsúlyosabb megsértése - emeli ki a New York Times cikke.

Kormányellenes iráni tüntetők Párizsban Forrás: AFP/Christophe Simon

A hekkertámadás, amely a három legnagyobb iráni bank ügyfeleit érte, újabb csapást jelent az ország gazdaságára, amelyet már jó ideje sújtanak az amerikai szankciók, és

tovább szítja a lakosság kormánnyal szembeni ellenséges hangulatát a tüntetések kegyetlen leverése miatt.

Az iráni információs és telekommunikációs miniszter a történetekkel kapcsolatban azt közölte, hogy a szivárogtatás mögött a bankok egy bosszúszomjas korábbi szerződéses partnere áll, akinek volt hozzáférése az adatokhoz. Egyúttal cáfolta, hogy a bankok rendszerét feltörték volna, és így szerezték meg az ügyféladatokat.

Külső kiberbiztonsági szakértők szerint viszont valamely kormányzati szerv állhat az eset mögött, amelynek célja, hogy tovább növelje az országban uralkodó politikai bizonytalanságot.