A gyémántkereskedelem jövője a fiatalok kezében van

Lesedi La Rona, gyémánt
NEW YORK, NY - MAY 04: The 1109-carat rough Lesedi La Rona diamond, the biggest rough diamond discovered in more than a century, sits in a display case at Sotheby's on May 4, 2016 in New York City. The stone was found by Lucara Diamond Corp. last year at its Karowe mine in Botswana. The diamond, which is nearly the size of a tennis ball at 66.4 x 55 x 42mm and is believed to be about 2.5 billion to 3 billion years old, was named "Our Light" in the local Tswana language. Lesedi La Rona will be offered at auction in London on June 29 and be on display at Sotheby's New York. The diamond could sell for $70 million or more. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Antwerpen a mai napig a gyémánt fővárosának számít, azonban a piac az elmúlt években egyre inkább elkezdett átalakulni, hiszen előtérbe került az online kereskedelem, az ezredfordulósok pedig egyre kevésbé akarnak gyémántra költeni. Ezzel szemben Kínában fénykorát éli a gyémántvásárlás a fiatalok között, nyugaton pedig már több startup is a fiatal vásárlókra épít.
Vágólapra másolva!

Antwerpen vonatállomásától mindössze néhány percnyire található a világ egyik leghíresebb gyémántnegyede. Ez ugyan meglepő lehet, hiszen a nyugati-európai városok többségében az állomások környéke rendkívül zsúfolt, azonban Antwerpenben egészen 1905-ig ott zajlott a gyémántkereskedés. Ennek oka pedig az, hogy az üzletemberek minél gyorsabban tovább akartak utazni a csiszolatlan gyémántokkal - írja a Manager Magazin.

Antwerpen kapcsolata a gyémántokkal egészen 1447-ig vezethető vissza,

ebből az időből származik az első olyan dokumentum, amely bizonyítja, hogy a városban komoly gyémántkereskedelem zajlott. Ma a városban működő nagyjából 1600 kereskedő érdekeit egytől egyik az Antwerpen World Diamond Center (AWDC) nevű nonprofit szervezet képviseli.

illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Margaux Donckier, az AWDC szóvívő-menedzsere szerint a Föld csiszolatlan gyémántjainak 86 százaléka fordul meg Antwerpenben és ez az elmúlt húsz évre is igaz volt, azonban hosszú távon egyre nagyobb veszélyt jelent a belga város elsőségére New York, Hongkong és Tel-Aviv is, a csiszolás java pedig az indiai Szúratban zajlik, hiszen az ottani olcsó munkabérekkel Belgiumban nem tudják felvenni a versenyt.

Donckier szerint elsőnek Brugge szállt be a gyémántkereskedésbe a belga városok közül, azonban Antwerpen volt az, ahol rájöttek, hogy drágakövekkel érdemes csiszolni a drágaköveket. Ennek ellenére Antwerpenben ma inkább kereskedőket találunk és háttérbe szorultak a csiszolók, mindössze száz maradt belőlük a városba.

A kereskedelem is nagyot változott az elmúlt években, mivel egyre többen vásárolnak online csiszolt gyémántot,

azonban a csiszolatlan gyémántok esetében továbbra is személyesen kell szemügyre venni a drágaköveket. Donckier kiemeli, hogy egy ilyen drágakőnél pontosan kell látni a benne rejlő lehetőségeket.

illusztráció Forrás: AFP/Jack Guez

Ugyan Antwerpenben továbbra is virágzik a gyémántkereskedelem, de az ezredfordulós generáció körében egyre kevésbé trendi a hagyományos gyémántvásárlás. Az ő megnyerésükre és kiszolgálásukra viszont egy teljes iparág jött létre. A Dazzled nevű startup például lehetővé teszi, hogy a fiatalok ne megvegyék, hanem csak béreljék a gyűrűket és egyéb méregdrága ékszereket.

Már a nagy gyémántmárkák is készülnek a jövőre, hiszen a De Beers cég is az ezredfordulósokat, valamint az őket követő Z generációt lőtte be vásárlói célcsoportnak. Az is megváltozott, hogy kik vásárolnak gyémántot, mivel eddig főleg az amerikai fiatalokra volt ez jellemző, ma viszont már egyértelműen lekörözték őket a kínaiak.

Kínában ötből négy drágakő az ezredfordulós nemzedékhez kerül, míg az Egyesült Államokban ez az arány mára csupán 50 százalék körül van.

Az európai huszonévesek pedig egyre inkább távolodnak a luxuscikkek piacától, hiszen ők átélték egyrészt a 2008-as gazdasági válságot, másrészt pedig kifejezetten pesszimisták és nem csak gyémántot nem akarnak, de manapság közülük sokan úgy gondolják, hogy szüleik életszínvonalát sem fogják megközelíteni.