A várakozásoknak megfelelően alakult az infláció

infláció, inflációs, vásárlás, üzlet, bolt, áruház, áremelés, ár, vásárló, vevő
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál az előző havi 2,9 százalék után. Októberhez viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak.
Vágólapra másolva!

Legutóbb júniusban volt 3,4 százalékos a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben, a dohányáruké átlagosan 12,1 százalékkal, az élelmiszereké 5,5 százalékkal nőtt.

A dohányáruknál és a szeszes italoknál a jövedéki adó, illetve a népegészségügyi termékadó emelkedése okozta a jelentősebb drágulást - mondta az adatok ismertetésekor Quittner Péter, a KSH osztályvezetője.

illusztráció Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az év első tizenegy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg tavaly 2,8 százalékos volt az éves infláció.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékos volt novemberben, ugyanannyi, mint az előző hónapban.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint az inflációban továbbra is kettősség figyelhető meg, míg egyes piaci szolgáltatások (takarítás, lakásjavítás, lakbér) árai meredeken emelkednek részben a bérnyomás miatt is, az importált infláció negatív, ugyanis a legnagyobb mértékben a tartós cikkek árai estek,

ami igazolja az MNB várakozásait, hogy az importált infláció mérsékelni fogja a hazai inflációt is.

Az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció 3,7 százalék maradhatott. Amennyiben az adószűrt maginfláció az MNB várakozásainak megfelelően alakul, a Monetáris Tanács kivárhat a monetáris kondíciók normalizálásával, amit a külső környezet, a nagy jegybankok, valamint a globálissá váló monetáris enyhítés és kamatcsökkentések is támogatnak.

A monetáris kondíciók várható tartása, majd hosszabb távon igen lassú szigorítása azonban elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az EKB legutóbbi bejelentései is. Az importált infláció továbbra is alacsony lehet, ami a forint mérsékelt erősödésével fékezheti az inflációt jövőre.

Jövőre bázishatások (egyes élelmiszerár sokkok, a neta égetett szeszesitalokra való kiterjesztésének hatása kikerül a bázisból) és az alacsony importált infláció miatt 3,3 százalékos átlagos inflációra számítanak a Takarékbanknál. Míg az első hónapokban átmenetileg meghaladhatja a 4 százalékot, a jövő év közepétől ismét megközelítheti a 3 százalékos célt az infláció, így jövőre nem lesz szükség a monetáris kondíciók szigorítására, ugyanakkor további lazításra sem látnak mozgásteret a szakértők.

Az MNB regálása a legfrissebb inflációs adatokra

Az előző hónaphoz képest az infláció 0,5 százalékponttal emelkedett, míg a maginfláció nem változott. Az infláció emelkedését főként az üzemanyagok tavaly év végi árcsökkenésének bázishatása magyarázza - állapította meg a novemberi inflációs adatokhoz fűzött elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó MNB által számított alapmutatók az előző hónaphoz képest alig változtak. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció és a keresletérzékeny termékek inflációja 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra, illetve 3,2 százalékra csökkent, a ritkán változó árú termékek inflációja 0,1 százalékponttal 3,4 százalékosra emelkedett.

A költségváltozásokra érzékenyebb - élelmiszer és üzemanyag - termékek novemberben az infláció emelkedésének irányába hatottak,

miközben a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása nem változott - közölte a jegybank elemzése.

A tartós iparcikkek inflációja nőtt, míg a nem tartós iparcikkek inflációja csökkent. A piaci szolgáltatások árai novemberben lényegében nem változtak havi összevetésben. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt árai növekedtek novemberben, a feldolgozatlan élelmiszerek szintén szezonálisan igazított és adószűrt árai az előző hónaphoz képest emelkedtek, amihez főként a sertéshús és a friss gyümölcsök árainak emelkedése járult hozzá - derül ki az MNB elemzéséből.