Egy hűtő lett a Kickstarter legnagyobb kudarca

COOLEST COOLER
Vágólapra másolva!
A közösségi finanszírozási projektek legnagyobb bukásának tartják a Coolest Cooler néven futó hordozható hűtő projektet. A cég vezérigazgatója, Ryan Grepper által elküldött levél szerint a vállalat befejezi működését – összegzi a The Verge.
Vágólapra másolva!

A Kickstarter közösségi finanszírozási oldalon öt évvel ezelőtt indította el Ryan Grepper a Coolest Cooler nevű hűtő finanszírozását, amit a huszonegyedik század legmenőbb és leghasznosabb hűtőjének is neveztek, mivel usb-töltővel, beépített turmixgéppel, palacknyitóval, és számos egyéb extrával is felszerelték a bemutató darabot.

A kampány során 13 millió dollárt kalapoztak össze 62 ezer támogatótól.

A Coolest Cooler hűtő Forrás: Kickstarter.com

A Coolest Cooler a Kickstarter második legmagasabb bevételét hozó projektje a Pebble Time okosóra után.

Azonban a vezérigazgató nemrég levélben tájékoztatta a támogatókat, hogy az amerikai vámtarifák miatt nem tudják teljesíteni a megrendeléseket, és egyúttal a cég meg is szűnik. Ugyanakkor sokan nehezményezik, hogy a 2014-ben indított kampányt és megrendeléseket miért befolyásolja a mostani vámrendszer.

A Coolest Cooler hűtő Forrás: Kickstarter.com

Ráadásul a cég ahelyett, hogy kiszállította volna a támogatóknak a beígért hűtőket, inkább feltette azokat az Amazonra, ráadásul sokkal olcsóbban lehetett hozzájutni, mint

a 185 dolláros (55 ezer forint) támogatási összeg,

amiért járt volna egy Coolest Cooler.

A társaság 2018 márciusában közzétett tájékoztatása szerint a hűtők mintegy kétharmadát már kiszállította a Kickstarter támogatóknak.

A Coolest Cooler hűtő Forrás: Kickstarter.com

– áll a Kickstarter nyilatkozatában.

A Coolest még 2017-ben megállapodott Oregon ügyészi hivatalával, hogy a támogatók, akik nem kapták meg a hűtőt, 20 dolláros díjat visszakapnak, és ezt az összeget 2020-ig kell visszautalniuk.