Egy új technológia miatt kétszer annyi ideig marad friss a gyümölcs

Avocado and Spinach Smoothie Vitamin Pill Healthy Eating Whipped Dieting Blended Drink Smoothie Vegetarian Food Homemade Organic Broccoli Drinking Glass Avocado Almond Drinking Straw Dessert Refreshment Healthy Lifestyle Backgrounds Cold - Temperature Fre
Avocado and Spinach Smoothie, Made with Fresh Avocados, Spinach and Non Dairy Milk.
Vágólapra másolva!
Még tavaly mutatták be az Egyesült Államokban azt a technológiát, amelynek segítségével a gyümölcsök akár kétszer annyi ideig is frissek maradhatnak. Hamarosan több európai országban is megjelennek a különleges bevonattal lefújt avokádók.
Vágólapra másolva!

Németországban és Dániában dobják elsőként piacra azokat az avokádókat, amelyek rothadásgátló anyaggal lettek bevonva, így akár kétszer annyi ideig is frissen maradnak.

A megoldást egyébként már az Egyesült Királyságban is tesztelik, ahol 2020-ban mutatkozhat be az új eljárás.

A megoldásnak köszönhetően drámaian csökkenhet a műanyag használata, hiszen már nem lesz szükséges a gyümölcsöket abba csomagolni ahhoz, hogy tovább maradjanak frissek. Egy másik fontos szempont, hogy a boltokban és otthon is tovább elállnak majd a megvásárolt gyümölcsök, így csökken a kidobott élelmiszer mennyisége is.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Lecic/Dejan Lecic

A 2012-ben alapított Apeel Sciences nevű startup által megálmodott spray egyrészt gátolja a víz kiáramlását a gyümölcsből, másrészt pedig mérsékli a beáramló oxigén mennyiségét is, így gátolva a rothadás természetes folyamatát.

Európában évente 88 millió tonna élelmet dobnak ki összesen 143 milliárd euró értékben.

Németországban egy felmérés szerint a háztartások által megvásárolt minden nyolcadik termék végzi a kukába, tehát évente 6,7 millió tonna élelmiszer.