Célkeresztben a francia pezsgők, sajtok és ruházati termékek

gourmet fesztivál 2016
Egyre több francia pezsgőház mutatkozik be idehaza
Vágólapra másolva!
Az előző napok ralija után a múlt hét elején lefordultak a nemzetközi tőzsdék, különösen a párizsi börze teljesített gyengén, miután kiderült, hogy több, nagy mennyiségben exportált francia termékre is vámot vetne ki az USA. A budapesti tőzsde emelkedéssel zárta a heten, az OTP részvényei új csúcsra futottak, a forint pedig erősödni tudott. 
Vágólapra másolva!

Európában a múlt hét hétfőn

jelentősen lefordultak a tőzsdék, a német és a francia index 2 százalék feletti mínuszban fejezte be a napot, azt követően, hogy az amerikai elnök felélesztette az acélvámokat a dél-amerikai kereskedelmi partnerek irányába, mivel devizamanipulátoroknak tartja őket.

A befektetők szerint ezt követően következhet ismét Európa (Franciaország esetében már kilátásban is van 2,4 milliárd dollár értékű vámemelés, az amerikai techcégekre kivetett különadókra válaszul), és újra erőre kaphat a vámháború. A Wall Street is visszább lépett az azt megelőző heti új rekordok után, a várakozásoktól elmaradó amerikai feldolgozóipari adatok és az újra felpörögni látszó vámháborúzás érzékelhető csapást mér(t) a befektetői hangulatra.

A vámháború szorításában

Másnap Donald Trump az esetlegesen 2020 utánra halasztódó kereskedelmi megállapodásról szóló kommentárja megtette a hatását Európában is, érdemben estek az indexek, a francia vállalatok számára különösen érzékenyek lehetnek a legújabb fejlemények, mivel

a francia pezsgők, sajtok és ruházati termékek is a vámháború célkeresztjébe kerültek.

A francia pezsgőre is importvámot vetne ki az Egyesült Államok Forrás: Zirig Árpád

Amerikában a kezdeti erős mínuszokból a nap végére sikerült valamelyest szépíteni, de így is 1 körüli mértékben csökkentek a vezető indexek, a DJIA-t az Intel és a Goldman Sachs húzta le. A kereskedelmi megállapodás lehetősége elillanni látszik, és

az amerikai kereskedelmi miniszter is megerősítette, hogy december 15-én minden bizonnyal életbe lépnek az új vámok.

A kínai kereskedelmi miniszter csütörtökön ugyanakkor megerősítette, hogy (ismét) közelednek a kereskedelmi megállapodás első fázisának lezárásához, habár konkrétumokat nem árult el, még utalás szintjén sem, és ez nem jelent jót az eddigiek alapján. Ennek ellenére az indexek minimális plusszal reagáltak a hírekre. A nap nyertese az amerikai tőzsdén a Nike és az Apple volt, Európában viszont

a Glencore esett 9 százalékot, miután Nagy-Britannia kiemelt csalások elleni hatósága vesztegetéssel kapcsolatos vizsgálat megindításáról értesítette a céget,

amely már az amerikai hasonló hatóság által is vizsgálat alatt áll a Kongóban és Nigériában vélhetően elkövetett gazdasági bűncselekmények miatt.

A hetet végül 0,1 százalékos esés és 0,2 százalékos emelkedés között fejezték be az amerikai indexek, a német DAX 0,5, a londoni FTSE 1,5, a milánói börze pedig 0,3 százalékkal került lejjebb a múlt héten.

Sokat estek a Glencore részvényei Forrás: Getty Images/Per-Anders Pettersson

A hazai tőzsde vezető indexe 1,2 százalékos emelkedéssel fejezte be a heti kereskedést.

A magyar vezető papírok pedig -2,1 és +4,3 százalék között zárták a kereskedést. Az OTP új csúcson, 14.900 forinton zárt pénteken, míg 0,3 százalékkal folytatódott a Richter ralija.

A múlt héten erősödött a forint

Hat havi csúcsára erősödött a dollár a jennel szemben múlt hétfőn, a vártnál némileg jobb kínai feldolgozóipari hangulat tompította a globális lassulás miatti félelmeket. Miután hetek óta igen ingerszegény a nemzetközi makrogazdasági környezet, úgy tűnik, ilyen kevés is elég egy erőteljesebb fordulathoz. A kínai kitettség miatt a hírekre reagálva az ausztrál és az új-zélandi dollár is 4 havi csúcsra kapaszkodott, illetve utóbbi ország kormánya fiskális stimulusba is kezdene infrastrukturális beruházások révén, amivel nincs is egyedül a világgazdaságban és akár érdemi támaszt is jelenhet majd.

A forint tovább folytatta a menetelést kedden is,

az euró ellenében a 331-es szintet kóstolgatta, a dollár ellenében pedig stabilan a 300-as szint alá került, a régiós erősödés eközben hibahatáron belüli volt, így a forint némileg kilógott felfelé, és az erejét a hét végéig megőrizte. Szerdán egyhavi mélypontjára, az 1,11-es szint fölé került a dollár, amit a kereskedelempolitika által okozott bizonytalanság, valamint a novemberi, a vártnál érdemben gyengébb amerikai ADP munkahelyteremtési számok indukáltak. Ezen felül a novemberi jelzálogkérelmek is közel 10 százalékot estek az USA-ban, ami elég riasztó képet fest előzetesen.

Erősödött a forint a múlt héten Forrás: Shutterstock

Kérdéses, hogy a Fedet ez mennyire fogja esetleg újabb lazítás irányába tolni a következő ülésen, ami értelemszerűen tolná lefelé a dollárt.

Csütörtökön ismét az 1,11-es szintig esett a dollár az euróval szemben, amit elsősorban az euró (és a font) menetelése okoz – annak ellenére, hogy a legutolsó havi német ipari termelés ismét alulmúlta a várakozásokat -, illetve a vártnál gyengébb heti amerikai makroadatok, de a kivárás is nagyon erős a piacokon, ismét egyre zavarosabb a kép a kereskedelmi konfliktusokat illetően minden fél irányából. A dollár végül 0,3 százalékot gyengült az euróval szemben a hét folyamán.

A hazai fizetőeszköz heti teljesítménye pedig 1 százalék erősödés volt az euróval és 1,3 százalékos plusz a dollár ellenében,

míg a régiós devizák szintén többnyire erősödtek a hét folyamán.