Ez a két valuta erősödött a legtöbbet az elmúlt tizenöt évben

Federal Reserve System, FED, Jerome Powell
NEW YORK, NY - MARCH 20: A monitor displays Federal Reserve chairman Jerome Powell on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE), March 20, 2019 in New York City. The Federal Reserve announced on Wednesday that interest rates will remain unchanged. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Mind a vizsgált időhorizont öt éves periódusaiban, mind a teljes, elemzett 15 éves ciklus alatt, a thai bát és az izraeli sékel erősödött a legjobban az amerikai dollárral szemben - írja az Economist.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt másfél évtizedben a világgazdaságot fellendülés, infláció és defláció. és kereskedelmi feszültségek egyaránt jellemezték illetve jellemzik. Mégis volt két valuta, a thaiföldi bát és Izrael sékel, amely minden más pénznemnél jobban megerősödve került ki ebből az időszakból, és a világ vezető valutájához, amerikai dollárhoz képest, erősítettek árfolyamukon.

Mi magyarázza sikerüket?

Az elemzések szerint részben az infláció. Az árfolyamok részben visszatükrözik a relatív vásárlóerő paritást, azaz e megközelítésben, a két ország valutája közötti árfolyam megegyezik a két ország árszívonalának arányával. Ebből pedig az következik, hogy egy alacsony inflációs rátával rendelkező ország valutájának erősödnie kell azon országéhoz képest, ahol az árak gyors ütemben nőnek.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Izrael és Thaiföld pedig e kérdésben különösen jól teljesített.

Az elmúlt 15 évben átlagosan 1,4 illetve 2,2 százalék volt az éves pénzromlás mértéke ezekben az országokban.

A másik tényező, ami erősen befolyásolja az árfolyamok alakulását, az az országok gazdaságának termelékenysége. A nagyobb termelékenység pedig gyorsabb gazdasági növekedéssel jár. Izraelben és Thaiföldön is így történt. A vizsgált időszakban Kína is sokat erősödött ugyan, de a jüan árfolyamát súlyosan érintette a kereskedelmi háború.

További körülmény lehet, hogy Izrael és Thaiföld is beleavatkozik a piaci folyamatokba, hogy korlátozza a nemzeti valutára időnként nehezedő nyomást. Izrael és Thaiföld sikeresen és rugalmasan lavírozott úgy, hogy valutáik ésszerű mértékben válhattak egyre értékesebbé, míg például Svájc 2015 januárjában feladta a fix 1,20-as rögzítési arányt a dollárhoz viszonyítva, aminek következtében a frank árfolyama elszabadult, felborítva sok más piaci folyamatot.