Pozitív meglepetést okozott az export növekedése

kamion, teherautó, fuvarozás, fuvarozó cégek, áruszállítás, adóemelések
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján közölte, hogy szeptemberben az export euróban számított értéke 10,9, az importé 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 385 millió euróval nőtt, és 566 millió eurót tett ki. Az év első kilenc hónapjában a kivitel 4,5 százalékkal, a behozatal 5,6 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérve, az exporttöbblet 569 millió euróval csökkent, és 3,915 milliárd euró volt. Az elemzők számára pozitív meglepetést jelent az export növekedése.
Vágólapra másolva!

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH legfrissebb adatait értékelve megjegyezte: a kivitel növekedését részben az segítette, hogy egy munkanappal több volt az idén, mint tavaly szeptemberben.

A harmadik negyedévben 454 millió euróval javult a külkereskedelmi többlet, így érdemben hozzájárulhatott a harmadik negyedéves GDP-növekedéshez, amely várakozásaik szerint ismét elérhette az 5 százalékot.

Az import gyorsabb növekedése a beruházások és a fogyasztás robusztus dinamikáját tükrözik. A gáztározók feltöltése is növelte az importot, ugyanakkor az egy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb olajárak valamelyest javíthatták a cserearányokat.

Kitért arra, hogy idén már csak kisebb visszaesést várnak a külkereskedelmi többletben, egyrészt a némileg lassuló belső kereslet, másrészt új exportkapacitások üzembe helyezése miatt, amelyek részben ellensúlyozhatják a markánsan romló európai növekedési kilátásokat. A cserearányok romlása szintén megállhat, így idén kismértékben, 4,85 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet.

Forrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

- vélekedett Suppan Gergely.

- tette hozzá. Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint

jelentős az export megugrása, az ipar után az export is pozitív meglepetést hozott.

Tavalyhoz képest javulást mutat a külkereskedelmi mérleg. Nyeste Orsolya nem vár lényeges változásokat a növekedést meghatározó tényezőkben az év második felében. Várakozása szerint továbbra is elsősorban a belső keresleti elemek hajthatják a növekedést.

Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője azt emelte ki, hogy

szeptemberben az export növekedési üteme érdemben meghaladta az importét, ami egyértelműen a kedvező ipari termelési adatoknak köszönhető.

Az elmúlt időszakban a fogyasztás és a beruházás erőteljes növekedése miatt inkább a behozatal bővülése volt erőteljesebb, így különösen is fontos lenne az, hogy az export erőteljesebb növekedése tartós maradjon. Ehhez ugyanakkor a beruházások tartósan magas szintje mellett szükséges a legfontosabb külkereskedelmi partnereink gazdasági teljesítményének javulása is.

- vélekedett.