Tajvani mérnökökkel lenne piacvezető chipgyártó Kína

Kina, chip
--FILE--A Chinese worker examines chips of photovoltaic products at the plant of Suncore Photovoltaic Technology Co., Ltd. in Huainan city, east Chinas Anhui province, 8 February 2014. China is propping up its local chip manufacturing industry with new policies and financial support intended to turn the country into a semiconductor-making powerhouse by 2030. In policy guidelines published Tuesday (24 June 2014), the Chinese government laid out a blueprint to develop the domestic integrated circuit industry. The country not only wants to sharpen its competitive edge, but also wean itself from foreign chip makers, Chinas Ministry of Industry and Information Technology said in a separate posting. China is already the biggest manufacturer of electronics, and also one of the largest markets for them. Last year, China-based companies made almost 1.5 billion mobile phones and 340 million PCs. But the countrys electronic industry, with profit margins at about 4.5 percent, is not generating the net earnings it would like from the goods, according to the ministry. In addition, Chinas semiconductor makers are still far behind their international rivals. In 2013, the countrys integrated circuit imports reached US$231 billion, the ministry said.
Vágólapra másolva!
Kína egyre több tajvani szakembert toboroz a chipek gyártásához annak érdekében, hogy a tervek szerint megvalósuljon a "Made in China 2025" nevű kormányprogram.
Vágólapra másolva!

A Financial Times információi szerint az elmúlt hónapokban Kína egyre agresszívabban toboroz munkaerőt Tajvanról, eddig összesen 3 ezer félvezető mérnököt csábítottak el kínai vállalatokhoz javarészt azzal, hogy sokkal magasabb fizetést tudnak kínálni.

Emiatt Tajvanon egyre nagyobb az aggodalom, hiszen Kína már elvitte az állam 40 ezer félvezető mérnökének közel 10 százalékát, pedig a szektornak óriási szerepe van a tajvani gazdaságban.

A probléma azonban egyáltalán nem új keletű, hiszen ez már tart a 2000-es évek óta. Szakértők szerint a kínai cégek kétszer-háromszor annyit fizetnek, mint a tajvaniak, ráadásul már nemcsak a menedzsereket és a felső vezetőket célozzák meg ajánlataikkal, hanem teljes részlegeket visznek el.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Chen bin

Kína nagyon bekeményített a chipgyártás területén, a fejlődést pedig javarészt a tajvani cégektől átvitt mérnökök és a velük érkezett értékes információk hajtották. Emiatt Tajvan törvényt is szigorított és már 10 évet kaphat az, aki kereskedelmi titkokat visz a szigeten kívülre, de ez sem tántorítja el az alkalmazottakat, hogy elfogadják a csábító kínai ajánlatokat.