Újra nyári mélypontján az ingatlanpiac

15 legszexibb női állás a férfiak szerint
15. Ingatlanközvetítő
Vágólapra másolva!
Az erősebb őszi hónapok után a nyári mélypontjára esett vissza az ingatlanpiac, az idén novemberben országosan 10 ezer ingatlan adásvétele bonyolódott le, szemben az egy évvel korábbi több mint 12 ezerrel – közölte a Duna House.
Vágólapra másolva!

A társaság adatai szerint az októberhez viszonyított novemberi 17 százalékos visszaesés azt jelzi, hogy a szeptemberi és októberi fellendülés csak átmeneti volt és komolyabb átalakulások, változások okozzák az alacsonyabb ingatlanpiaci forgalmat.

Az idén szeptemberben 13.364, októberben pedig 13.182 ingatlannak lett új tulajdonosa.

Illusztráció Forrás: Central Home

Az elemzés szerint a 11 ezer alatti novemberi tranzakciószám nemcsak az előző hónaphoz, hanem az előző évek ugyanezen időszakához képest is erős visszaesést mutat, a tavalyi adatoknál kilenc, a 2017-es évhez képest hét százalékos a csökkenés.

Az elmúlt két évben csak az ingatlanpiaci szempontból mindig is gyengébb decemberi és januári forgalom volt ilyen alacsony szinten.

A társaság elemzése szerint a nyári és a novemberi visszaesés egyrészt a magyar állampapír plusz elszívó hatása miatt következett be, másrészt a folyamatosan emelkedő árak miatt csökkent a kereslet a piacon. A cég közlése szerint ma már az eladóknak is alkalmazkodnia kell a megváltozott helyzethez, hiszen

már nem tudják a nagyon magas kezdőáron meghirdetett ingatlanokat eladni,

így nagyobb alkulehetőséget és csökkenő irányárakat kell lehetővé tenniük és alkalmazniuk. Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője elmondta a jól meghatározott kezdőár nagyban segítheti a sikeres értékesítést a gyorsan változó piaci helyzetben.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Tavaly több mint 152 ezer ingatlan cserélt gazdát, míg az idén november végéig nem egészen 140 ezer.
Novemberben, az ingatlanpiaci mutató csökkenésével párhuzamosan, a lakossági hitelezés is visszaesett.

A társaság előrejelzése alapján novemberben 71,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel.

Ennél kevesebb hitelt a háztartások csak januárban (62,1 milliárd forint), februárban (62,6 milliárd forint) és augusztusban (68,9 milliárd forint) vettek fel a jegybank adatai alapján.