Tücsök alapanyagú biokenyeret dobtak piacra az Egyesült Királyságban

rozskenyér
Vágólapra másolva!
Nagyon régóta halljuk, hogy mennyire egészséges lenne rovar alapú élelmiszert fogyasztanunk, ahogy sok helyen teszik ezt az emberek például Ázsiában. Az európai asztalokra azonban nemigen kerül ilyen étel, még feldolgozott formában sem, alapvetően az európaiak hozzáállása következtében. Most azonban ez megváltozhat, ugyanis egy európai pékség tücskök hozzáadásával készült kenyeret dobott piacra az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban először dobtak piacra rovarból készült kenyeret, egész pontosan

olyan rozskenyeret, amelynek lisztjébe több száz tücsköt is őröltek.

A Roberts nevű pékség Crunchy Cricket Loaf névre hallgató, korlátozott kiadású kenyerét ún. krikettlisztből készítik, amelyet az Eat Grub, vagyis az Egyesült Királyság vezető rovar alapú ételmárkája szállít, a világ egyetlen A fokozatú BRC (azaz globális élelmiszerbiztonsági) tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságából.

Minden kenyér mintegy 336 tücsköt tartalmaz, amelyeket szárítanak, őrölnek, majd búzaliszttel és gabonafélékkel történő összekeverés után megsütik, hogy ropogós formájában ízletes kenyérré váljon.

A Roberts tücskös kenyere több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos kenyér, és fenntarthatóbb forrása is.

A tücskökből őrölt porral dúsított lisztből készült rozskenyérnek állítólag nagyon finom az íze (a kép illusztráció) Forrás: Origo

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a tücskök antioxidáns ereje ötször akkora, mint például egy friss narancsléé. Jótékony hatással van a belekre is, mivel elősegíti a bél egészségéért felelős metabolikus enzim szintjének emelését.

- kommentálta a terméket Alison Ordonez, a pékség innovációs vezetője. „A krikett lisztből készült kenyér jó fehérjeforrás és egy egyszerű módszer a fogyasztók számára a rovarokon alapuló ételek megismeréséhez. „A rovarok fogyasztása, más néven az entomofágia a világ nagy részén elterjedt. Az ENSZ tavaly becslése szerint legalább két milliárd ember fogyaszt rovarokat, több mint 1900 fajtából" - mondta a vezető.

De a tücsök alapú kenyér jó választás lehet azok számára is, akik védeni akarják a környezetet, mivel

a rovarok tenyésztése kevesebb földet, vizet és takarmányt igényel, mint a hagyományos állattenyésztés.

A korlátozott kiadású Roberts Crunchy Cricket Loaf első szériája 100 kenyérre korlátozódik, ezek közül tíz a RobertsBakeryUK Facebook oldalon indított kampány szerencsés nyertesei számára készült.

Forrás: Metro.co.uk