A Nemzetközi Valutaalaptól kapott elismerést a héten a magyar gazdaság

Vasútipari gyár az Egyesült Államokban
Harvey, 2019. december 5. A vasúti kocsik fékrendszerét működtető forgóváz-szerelvények darabjait állítják össze az LB Steel acélipari társaság gyárában, az Illinois állambeli Harveyban 2019. december 4-én. A vállalat az alvázszerelvényt az Acela Express nagysebeségű személyvonatokhoz gyártja, amely az Egyesült Államok egyetlen ilyen vonala. A fékrendszer hibátlan működése kritikus az Acela vonatain, mert a Washingtont Bostonnal összekötő vasútpálya helyenként szűk fordulókat vesz, ezért a szerelvények kocsiszekrénye bedől az ívekben, hogy csökkentse a kanyarodásból adódó rántásokat. MTI/EPA/Tannen Maury
Vágólapra másolva!
Továbbra is kiemelkedő teljesítményt nyújt a hazai kiskereskedelem és a héten az is kiderült, hogy miért a gyógyszeripar a magyar gazdaság egyik motorja. Beszámoltunk arról is, hogy a Mol új üzeme akár 70 milliárd forinttal is hozzájárulhat a magyar GDP-hez, külföldön pedig nagyon magasan árazták be az Aramco részvényeit, de rekordot döntött a Cyber Monday és a Black Friday is. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A magyar ipar kiugró évet zárhat

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy októberben az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 6,4 százalékkal emelkedett.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A Takarékbanknál az idén valamivel 6 százalék feletti növekedést várnak az ipari kibocsátásban a tavalyi 3,6 százalékpont után, míg jövőre 4,8 százalékra mérséklődhet a bővülés üteme. 2015 óta egyébként az ipari termelés 18,3, 2010-hez képest pedig 44,6 százalékkal nőtt.

Újabb elismerést kapott a magyar gazdaság teljesítménye

Az IMF tovább javította Magyarország idei és jövő évi gazdasági bővülésére vonatkozó előrejelzését: a 2019-est 4,9 százalékra, a 2020-ast pedig 3,5 százalékra emelte a novemberben várt 4,6 és 3,3 százalékról.

illusztráció Forrás: AFP/Mandel Ngan

A Valutaalap egyúttal megerősítette idei és jövő évi 3,4 százalékos inflációs előrejelzését. Az IMF honlapján közzétett dokumentum szerint az idei GDP arányos államháztartási hiány a tavalyi 70,2 százalékról idén 66,5 százalékra, jövőre 64 százalékra zsugorodik.

Kitart a kiskereskedelemben az erős növekedés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből a héten kiderült, hogy októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

illusztráció Forrás: Pixabay

Az év első tíz hónapjában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adat szerint egyaránt 5,9 százalékkal nagyobb volt a forgalom volumene, mint a múlt év azonos időszakában. A 2015-ös havi átlaghoz képest 27,2, 2010-hez viszonyítva pedig 39,9 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma, míg a vendéglátóhelyek volumene 2015. évi átlaggal szemben 38,6 százalékkal bővült idén szeptemberig.

A gyógyszeripar a magyar gazdaság motorja

A héten ötödik alkalommal rendezték meg a Gyógyuló Egészségügy konferenciát, ahol kiderült, hogy a Visegrádi országok között a magyar gyógyszeripar bruttó hozzáadott értéke a legnagyobb, az ágazat kibocsátása 1000 milliárd forint, a bruttó hozzáadott érték pedig eléri az 500 milliárd forintot.

illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az alkalmazásban állók száma a 2008-as 16 ezerről idén 19 148-ra emelkedett. Ebben az időszakban az átlagkereset 328 ezer forintról 523 ezerre nőtt. Szintén jók a kilátások a külkereskedelemben, ahol a gyógyszeripar az elmúlt 18 évben megduplázta az export volumenét.

Távoznak a Google alapítói

Az Alphabet a héten bejelentette, hogy a Google két társalapítója, Sergey Brin és Larry Page távoznak elnöki és vezérigazgatói pozíciójukból, a vállalat irányítását pedig Sundar Pichai veszi át, aki jelenleg a Google vezérigazgatója.

illusztráció Forrás: AFP/Alain Jocard

Brin és Page ugyan lemondanak posztjukról, azonban továbbra is tagjai lesznek a Alphabet igazgatótanácsának és megtartják szavazati jogukat is, így a jövőben is döntő befolyással rendelkeznek a vállalat életében.

Hatalmas sikert aratott a babaváró hitel a harmadik negyedévben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint kiugró mértékben, 484 milliárd forinttal bővült a háztartási hitelállomány a harmadik negyedévben a tranzakciók eredőjeként, amely éves alapon majdnem 14 százalékos növekedés.

illusztráció Forrás: Getty Images/skynesher/Skynesher

Ez a legmagasabb érték az uniós tagállamok körében, jóllehet a háztartási hitelpenetráció továbbra is az egyik legalacsonyabb az EU-ban. A növekedés alapvetően a családvédelmi akcióterv keretében 2019 júliusában elindított fedezetlen - 10 millió forintban maximált - babaváró hiteleknek volt köszönhető.

Rekordot döntött a Cyber Monday

Miután múlt pénteken új online vásárlási rekordot döntött a Black Friday, mindenki arra várt, megdől-e a Kiberhétfő tavaly beállított rekordja is. A fogyasztók pedig bőven hozták a várakozásokat, mivel összesen 9,2 milliárd dollárt költöttek el online. Ez azt jelenti, hogy a teljes nap folyamán az amerikai vásárlók minden egyes percben 11 millió dollárért vásároltak az interneten.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A Black Friday legnagyobb győztese egyébként a Nintendo lett, hála az XBox és a Playstation rajongóknak, akik nem voltak túl aktívak, hiszen többségük az új generációs konzolok megjelenésére spórol. Az üzletláncok közül a Target és a Walmart számára alakult a legjobban a Black Friday, míg az Apple az AirPods vezeték nélküli fejhalgatókkal kaszált nagyot.

70 milliárd forinttal járul majd hozzá a GDP-hez a MOL új üzeme

A tervek szerint 2021-ben kezdi meg a működést a MOL petrolkémiai komplexuma, amelyet a thyssenkrupp közreműködésével 1,2 milliárd euróért építenek Tiszaújvárosban.

illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Az üzemben fontos köztes termékeket, poliolt fognak előállítani Közép- és Kelet- Európa különböző poliuretán felhasználó ágazatai számára. Az előzetes becslések szerint az új üzem éves szinten 70 milliárd forinttal járul majd hozzá a magyar GDP-hez.

Már 35 ezer magyarnak adnak munkát japán vállalatok

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten Tokióban tartózkodott ahol elmondta, hogy összesen 170 japán vállalat 35 ezer magyar embernek ad munkát, ezért is fontos fenntartani a magyar-japán kapcsolatok fejlődésének dinamikáját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint kiderült a japán vállalatok alkotják a hetedik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és az ázsiai országok közül Japánból érkezett eddig a legtöbb beruházás Magyarországra.

Nyolcezer embert küld el a UniCredit

Az olasz UniCredit a héten bejelentette, hogy 2023-ig alkalmazottai egytizedjét, összesen nyolcezer embert küld el a cégtől. A bank teljes működési területén jelenleg 85 ezer embert foglalkoztat 4.500 fiókjánál. A létszámcsökkentési terv részleteit regionális bontásban nem hozta nyilvánosságra a pénzintézet.

illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az UniCredit költségcsökkentési céllal életbe léptetett átszervezési programja 1,4 milliárd eurós kiadást irányoz előre az idén és jövőre. Ebből 1,1 milliárd euró jut Olaszországra és 300 millió euró Németországra.

A csúcson árazták be az olajóriás részvényét

Az Aramco 32 riálon (8,53 dollár) árazta be a részvényeit a kibocsátás előtt, ami a korábban meghatározott tartomány csúcsa. Ez azt jelenti, hogy a vállalat 25,6 milliárd dollárnyi tőkét vonhat be az üzlettel, ami új világrekord lenne, megdöntve az Alibaba eddigi 25 milliárdos csúcsát 2014-ből.

illusztráció Forrás: AFP/Ian Timberlake

Ezek alapján az Aramco piaci értéke 1700 milliárd dollár, amivel simán lenyomja az Apple-t, amely jelenleg a világ legértékesebb cégének számít. Az olajvállalat értéke azonban még így sem éri el a szaúdi koronaherceg által korábban jelzett 2000 milliárdos szintet.