Ezek a világ legrégebbi, ma is működő bankházai

7 régi bankház, Banca Monte dei Paschi di Siena (olasz)
Monte dei Paschi di Siena bank's headquarter as seen on February 04, 2019 in Siena, Italy. (Photo by Michele Spatari/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A mai modern bankrendszer gyökerei egészen régi időkbe, az írott történelem kezdetére nyúlnak vissza. Komoly konszenzus van például abban, hogy az egyik ősi, banki jellegű szolgáltatás az volt, amikor a jelenlegi Közel-Kelet kereskedői több ezer évvel ezelőtt kölcsönt, "gabonahitelt" adtak a mezőgazdasági termelőknek és más kereskedőknek, hogy az árukat a kialakuló városok között szállítsák - ez tehát még nem is pénzkölcsönt, hanem egyfajta bartert jelentett. Hosszú idő telt el ezt követően, míg a mai bankrendszer tényleges alapjai a közékor végétől kezdődően, a reneszánsz Itália, a mai Olaszország területén kialakultak. Sok híres bankház, például a Mediciek bankja, ekkor kezdte meg működését. Ám míg ezek közül sok később be is zárt - a Medici Bank 1494-ben -, számos még ma is működik.
Vágólapra másolva!

Összeállításunkban bemutatjuk a hét legrégebbi, ma is működő bankházat.

A "legfiatalabbtól" haladunk a "legidősebb" felé.

Mit gondol, melyik mai országban működik a bankok korelnöke? A választ a cikk második oldalán találja majd!

7. Coutts

Alapítás éve: 1692
Helyszín: London, Anglia
Fiókok, irodák száma: 28 belföldi

A bank egyik irodájának utcafrontja Londonban Forrás: Getty Images/NurPhoto/Jonathan Nicholson

A bank eredetileg egy aranykovács műhelyéből nőtte ki magát. Egy fiatal skót kovácsmester fejlesztette azt hitelezői tevékenységet folytató pénzintézetté, akinek lánya később egy James Coutts nevű angol kereskedőhöz ment nőül. Az ő fiúgyermekük nevezte el saját családi neve alapján a bankházat, mely 2000 óta a Royal Bank of Scotland égisze alatt működött. Az RBS később egy nyilvánosságra nem hozott összegért adta el a Coutts-ot az egyik legmagasabb piaci kapitalizációval bíró magánbanknak, a svájci Union Bancaire Privée-nek.

6. Barclays

Alapítás éve: 1690. november 17.
Helyszín: London, Anglia
Fiókok száma: összesen 4750 belföldi és nemzetközi fiók, illetve iroda

A világ egyik legnagyobb multinacionális bankja szintén az aranyművességből nőtte ki magát. Nevét az alapító veje, James Barclays után kapta, 1736-ban, aki akkor társult be az üzletbe, a név pedig "ráragadt" a pénzintézetre.

A Barclays napjainkban a világ egyik legfontosabb nemzetközi bankja Forrás: AFP/Carl Court

A bank az 1900-as évek elején kezdte felvásárolni a kisebb angol bankokat, amibe annyira belejött, hogy a mai napig nem hagyta abba ezt a gyakorlatot. A Barclays a nemzetközi pénzügyi színtéren is igen fontos szereplő, amelynek ugyanakkor számos pénzügyi botrányban is felbukkant a neve, többek között 2008-ban az amerikai piacok és az arany árának tiltott manipulálása körül, és 2009-ben egy nagyobb adócsalási és pénzmosási skandalumban is.

5. Bankhaus Metzler (Metzler Bank)

Alapítás éve: 1674
Helyszín: Frankfurt, Németország
Fiókok, irodák száma: 10

A Bankhaus Metzler frankfurti alapítású Forrás: Wikimedia Commons

A Metzler egy szász ruhakereskedő, Benjamin Metzler nevéhez köthető, aki Frankfurtba települése után néhány évig könyvelőként dolgozott, ahol a szükséges tudást felszedegette a saját vállalkozás beindításához. A cég ténylegesen 1760 körül alakult bankká. A XIX. században elsősorban magánszemélyeknek nyújtott szolgáltatásokat, napjainkban kereskedelmi bankként befektetések menedzselésével és vállalati pénzügyi tanácsadással foglalkozik.

Cikkünk a második oldalon folytatódik! Lapozzon!