Sötét felhők gyűlnek a részvénypiac egén, 2020-ra beborulhat

tőzsde kereskedés árfolyam
A trader works on the floor at the closing bell of the Dow Jones at the New York Stock Exchange, March 31, 2017 in New York. Wall Street finished a strong quarter with a whimper Friday, with major indices ending lower as US President Donald Trump promised to fight trading partners that short-change the United States. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a világ legnagyobb befektetőinek majdnem fele kivárásra játszik a részvénypiacon. A jelenlegi feszültségek és bizonytalanságok ugyanis arra utalnak, hogy 2020-ban negatív korrekció jöhet.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb befektetési alapok majdnem felénél úgy számolnak a szakértők, hogy a részvénypiac negatív korrekciót produkálhat 2020-ban – derül ki a Natixis felméréséből. A szervezet 500, összesen 15 ezer milliárd dollárnyi tőkét menedzselő alapkezelőt kérdezett meg 29 országból.

Az idei kutatás azt hozta ki, hogy a befektetők 48 százaléka tart a részvénypiac gyengülésétől, míg tavaly ilyenkor ez az arány 41 százalék volt.

Az amerikai S&P 500 részvényindex egyébként idén eddig nagyjából 25 százalékot emelkedett, míg az MSCI World index 22,4 százalékos pluszban van.

Ezzel együtt a nagy alapkezelők a kivárás stratégiáját választják, és egyelőre nem gondolják, hogy komolyabb lépéseket kellene tenni. Ezt támasztja alá, hogy a felmérés szerint az eszközkitettségeken egyelőre nem változtatnak a nagybefektetők. Következésképpen, úgy tűnik, a piaci szereplők látják a kockázatokat és a veszélyeket, de olyan sok a bizonytalanság, hogy egyelőre még nem tudják, pontosan milyen irányba kellene elmozdítani a stratégiáikat.

Nagy viharok jöhetnek jövőre a részvénypiacokon Forrás: 123rf.com

A meglévő befektetések pedig arra utalnak, hogy a válaszadók csak minimálisan fogták vissza a részvény- és kötvénybefektetéseiket az elmúlt időszakban. A részvénypiaci kitettség 36,5 százalékról 35,8 százalékra, míg a kötvénypiaci 39,1 százalékról 38,7 százalékra süllyedt.

A legnagyobb nyertes az úgynevezett „alternatív befektetések" kategóriája lett,

melybe olyan területek tartoznak, mint az ingatlanok, az infrastrukturális befektetések vagy a hedge fundok. Ezek aránya 18,7 százalékra emelkedett a portfóliókban a korábban mért 17,5 százalékról. Ez nettó értéken hozzávetőleg 180 milliárd dollárt jelent a 15 ezer milliárdos teljes összegből.

A Natixis által megkérdezett szereplők úgy látják, a globális politikai fejlemények jövőre is erősen befolyásolják majd a piaci alakulásokat.

A válaszadók 64 százaléka például úgy látja, a jövőre esedékes amerikai elnökválasztás lehet a piaci volatilitás egyik legfőbb forrása.

Összességében a véleményekből az derül ki, hogy a nagy intézményi befektetők a világgazdaság lassulására számítanak (előbb vagy utóbb), de a recessziós jelezések ellenére még mindig bizonytalanok abban, milyen pozíciókat éri meg fölvenni a piacokon.