Jövőre öt alkalommal is hamarabb érkezhet utalással a nyugdíj

nyugdíjas vállalkozó, vállalkozás
Vágólapra másolva!
Jövőre öt olyan hónap is lesz, amikor hamarabb folyósíthatják a nyugdíjat.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a nyugdíjfolyósítás rendje nem változik, akkor jövőre öt olyan hónap is lesz, amikor a megszokottnál hamarabb érkezhetnek meg az utalások a nyugdíjasok számláira - írja az mfor.hu. Kérdés, hogy mit hoz az azonnali utalás bevezetése tavasztól.

A nyugdíjasok ahhoz szoktak hozzá, hogy minden hónap 12-én megérkezik a nyugdíjuk a számlájukra

(a Magyar Posta kézbesítése más ütemezés szerint történik). Abban az esetben, ha hétvégére esik ez a dátum, akkor már pénteken elutalja a pénzeket a Magyar Államkincstár.

Jövőre öt olyan hétvége lesz, amikor 12-e hétvégére esik.

Mindjárt az új év első hónapjában, januárban előállhat ez a helyzet, majd áprilisban, júliusban és szeptemberben is már pénteken megérkezhet a pénz, ha nem változik az utalás rendje. Végül decemberben is így pörögnek ki a napok a naptár szerint, de abban a hónapban rendszerint már az első napokban sor kerül az utalásokra, hogy a nyugdíjasok minél hamarabb pénzhez jussanak karácsony előtt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Összességében tehát öt olyan hónap lesz jövőre, amikor más lesz az utalási rend, mint ami megszokott. Igaz, a hivatalos naptárt még nem közölte az államkincstár, de a naptári rend alapján ez az ütemezés adódik.

Változhat viszont a helyzet az azonnali utalás bevezetésével.

A tervek szerint márciustól élesedő rendszerben az utalások az indítástól számított 5 másodpercen belül megérkeznek a célszámlára, de ami e szempontjából fontosabb, hogy hétvégén is végrehajthatók lesznek a tranzakciók, vagyis nem lesz akadálya a nyugdíjak elutalásának. Kérdés azonban, hogy a bankrendszer valóban készen áll-e a feladatra erre a határidőre. A márciusi ugyanis már egy, korábbról elcsúsztatott időpont.