Csomagot küld karácsonyra? Így csomagolja be

Posta kocsi
Budapest, 2013. szeptember 25. A szerződéses partnerek részére érkezett küldeményeket pakolja kiszállítás előtt a posta egyik dolgozója az ország legnagyobb forgalmú postájának, a Budapest 62-esnek a logisztikai területén a VI. kerületi Teréz körúton 2013. szeptember 25-én. Ezen a napon ünnepélyes keretek között átadták a Budapest 62-es posta felújított ügyfélterét. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Bosszantó tud lenni, ha sérülten érkezik a csomag. Ilyen esetekben a vásárlók gyakran a futárt teszik felelőssé, pedig sokszor maguk a csomagot feladók tehetnek a legtöbbet azért, hogy csomagjuk sértetlenül érkezzen meg. A Magyar Posta a közelgő karácsonyi csomagforgalom miatt több jó tanácsot is közzétett annak érdekében, hogy a becsomagolás a lehető legoptimálisabb legyen az épségben való megérkezés érdekében.
Vágólapra másolva!

A feladástól a kézbesítésig a csomagot több helyen szortírozzák, a szállítása is több gépkocsival történik, ezért különösen fontos, hogy a fellépő mechanikai hatásokkal szemben megfelelő legyen a postai csomag csomagolása.

Ehhez a posta tanácsai a következők:

1. A doboznak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ha több darabot egymásra raknak vagy rakodáskor egyéb fizikai hatások érik (forgatás, csoportosítás), akkor is megőrizze a küldemény épségét, sértetlenségét.

A legjobb, ha úgynevezett merev falú, háromrétegű kartondobozt használunk a csomagolásra.

Ez különösen fontos, ha a csomag súlya meghaladja az átlagos 2 kilogrammot.

2. Ha több darabból áll a feladni kívánt termék, akkor a posta azt javasolja, hogy egyenként csomagoljuk be és úgy tegyük a darabokat kartondobozba.

A csomag sérülésmentes megérkezése érdekében célszerű figyelembe venni a posta jó tanácsait Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A csomag tartalmának épségét úgy lehet megőrizni, ha a feladott tárgyak a dobozban nem mozognak és nem érnek egymáshoz. Ehhez térkitöltő anyagot célszerű használni, így biztonságosabb.

A tapasztalatok szerint leggyakrabban a helytelen belső csomagolás miatt sérül a küldemény.

A térkitöltő anyag lehet légpárnás fólia, habfólia vagy hungarocell is. Sokan még mindig újságpapírt használnak, ami sok esetben szintén megfelelő, de óvatosan kell vele bánni, mert a nagyon törékeny tartalmat a tapasztalatok szerint az újsággalacsinok nem védik meg.

Nem érdemes túlzásba esni: annyi terméket pakoljunk a dobozba, amennyi belefér. A túlpakolás könnyebben okozhat sérülést.

A csomag lezárásához erős ragasztószalagot használjunk.

Ha törékeny tárgyat akarunk feladni, akkor célszerű TÖRÉKENY többletszolgáltatást kérni, emellett

egyértelműen jelezni kell a csomagoláson is, jól látható helyen, olvashatóan, hogy TÖRÉKENY.

Végül a legfontosabb: a címzés! A címzett adatait a legnagyobb felületre, olvashatóan kell felírni. A postai feldolgozásban megtévesztő tud lenni, ha a dobozon egyéb feliratok, régi címzésmaradványok is vannak, ezért ezeket célszerű eltávolítani vagy leragasztani.

A csomag a posta.hu nyomkövetési oldalán a csomagazonosító megadásával követhető nyomon.

Forrás: Posta.hu