Ezeknek a vállalkozásoknak lehet érdemes a kivát választani

számológép calculator íróasztal iroda pénzügy
Vágólapra másolva!
Sokat spórolhatnak azok a cégek, amelyek időben áttérnek a kisvállalati adóra (kiva). A kivások ugyanis több területen is pénzt takaríthatnak meg: január 1-jétől például mentesülnek a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. A napokban mintegy 57 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogyan térhet át erre az adózási formára - tájékoztatott Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Izer Norbert szerint a vállalkozásoknak a tájékoztató anyagok alapján érdemes megfontolniuk a kivára váltást, ugyanis becsült számítások alapján legalább tízszázaléknyi közterhet spórolhatnak.

A Pénzügyminisztérium szakértői által megállapított számítási módszer alapjául a korábbi évek beszámolói, bevallásai szolgálnak. A próbaszámításokat a 2020-as évre várható eredmények alapján azonban

minden cégnek érdemes elvégeznie.

A döntésben a tárca kiva kalkulátora segít - jelentette ki Izer Norbert. Szinte biztosan a kiva a legjobb választás ott, ahol a cégvezető már most látja, hogy jövőre a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a cég növekedésre fordítja vissza a nyereségét - tette hozzá.

Csökken a kiva adómértéke

A kiva a leggyorsabban növekvő adófajta. Míg tavaly decemberben 29 ezer kivást tartott nyilván az adóhivatal, idén október végén már 41 ezret. Jövőre pedig még vonzóbb lesz a kiva, hiszen egy százalékponttal,

13-ról 12 százalékra csökken az adómértéke.

Az adócsökkentéssel a jelenleg több mint 41 ezer magyar cég összességében 5 milliárd forinttal kevesebb adót fizet jövőre - hangsúlyozta az államtitkár.

Indul a leendő kivások tájékoztatása Forrás: Fancycrave.com / Pexels

A gyengülő európai gazdaságban a magyar gazdaság védelmének újabb fontos eleme a kiva kulcsának a csökkentése - szögezte le. A kormány adócsökkentésre épülő politikája kifizetődő. A folyamatosan bővülő beruházások mellett a kiva taglétszámának 43 százalékos növekedése is ezt igazolja - jegyezte meg Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve

a mérlegfőösszege nem haladja meg az egymilliárd forintot.

A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetések és a jóváhagyott osztalék összege, amelyet csökkent a nettó tőkebevonás is.

Kik választhatják a kivát?

Az adó mértéke 2020. január 1-jétől az adóalap 12 százaléka, amelynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.