Mit hozhat a decemberi részvénypiac?

UNITED STATES - NEW YORK WINTER REAL ESTATE NIGHT NORTH AMERICA AMERICA USA UNITED STATES OF AMERICA HORIZONTAL TILT-UP LOW-ANGLE SHOT ILLUMINATED SKYCRAPER ONLYWORLD MANHATTAN NEW YORK CITY UNITED STATES NEW YORK HIVER EUROPE MIDTOWN ROCKEFELLER CENTER N
UNITED STATES, NEW YORK CITY, MANHATTAN, MIDTOWN. NIGHT VIEW OF ROCKEFELLER CENTER SKYSCRAPERS AND PLAZA ILLUMINATED WITH WINTER HOLIDAY LIGHTS
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac idén eddig elég látványos emelkedést produkált, és a december csak még jobb lehet. Hagyományosan ez ugyanis az év legjobb időszaka a részvénybefektetők számára. Idén is megismétlődhet a nagy rali, de azért bőven vannak kockázatok.
Vágólapra másolva!

Az amerikai S&P 500 részvényindex idén eddig nagyjából 24 százalékot emelkedett. A hálaadás hete pedig technikai értelemben is pozitív volt a piac számára, mivel az alacsony kapitalizációjú vállalatokat tömörítő Russel 2000 index kitört, és csatlakozott a nagyokhoz a felfelé tartó trendben – írja a CNBC elemzése.

A múlt heti felfutást egyedül a péntek törte meg a hálaadás napi szünet után, azonban szerdáig a három nagy mutató (S&P 500, Dow Jones, Nasdaq) egyaránt új csúcsokat értek el.

Az elmúlt időszakban a nem esszenciális fogyasztói javak, illetve a technológiai szektor volt az a két terület, amely fűtötte a felemelkedést.

Izgalmas december jöhet a részvénypiacon Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A következő hetekben pedig kitarthat az emelkedő trend, azonban a kereskedelem kérdése lesz az, amely a legnagyobb valószínűséggel eldönti majd az irányt az év végéig. Izgalmak pedig bőven vannak, mivel Donald Trump megígért egy előzetes megállapodást Kínával, azonban ez továbbra is függőben van, a december 15-i határidő pedig egyre közeleg – ekkor lépnének életbe az új vámok.

Kedden részben pont azért zártak mínuszban az amerikai indexek, mert Trump közölte, a megállapodás akár várhat is a 2020-as amerikai elnökválasztásig.

Közép-európai idő szerint szerda délelőtt viszon az amerikai határidős jegyzések emelkedésnek indultak, mert a Bloomberg arról számolt be, a felek egyre közelebb vannak a megállapodáshoz.

Az amerikai gazdaság állapotára utaló jelek ugyancsak izgalmasak lesznek a befektetők szemében. A legfontosabb decemberi adatközlést egyértelműen a pénteki munkaerő-piaci számok adják majd, azonban a múlt héten a hálaadás és a Fekete Péntek, illetve hétfőn a Kiberhétfő eladásai is arra utaltak, hogy az amerikai fogyasztók elég jó állapotban vannak.

Az év legjobb hónapja

Ha csak a részvénypiacokat nézzük, az idei év elég szépen alakult az USA-ban. Idén január 1-je és a hálaadás napja (november 28.) között az S&P 500 index a 14. legjobb évet hozta össze 1928 óta a 25,5 százalékos izmosodásával – illetve 2013 óta ez volt a legjobb időszak.

Ráadásul a december tipikusan az év legjobb hónapja a részvénypiac számára.

Az S&P 500 például átlagosan 1,6 százalékos pluszban szokta befejezni a decembert. Az sem elhanyagolható, hogy ilyenkor erősen megugrik a kereskedési aktivitás, azonban ennek ellenére a december hagyományosan igen alacsony volatilitást produkál. Ez azt jelenti, hogy bár elképzelhetők enyhébb kilengések, nem jellemző, hogy a befektetők túlzottan megrángatnák az árfolyamokat.

A piac pedig most közeledik a december közepi mélyponthoz, amely tipikusan elég jó vásárlási lehetőséget kínál, legalábbis január végéig – mondta Sam Stovall, a CFRA befektetési stratégája. A szakértő szerint a csökkenés nem lesz nagyobb, mint 5 százalék, ami teljesen elég is volna a befektetők számára a beszálláshoz.

Az S&P 500 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Stovall kiemelte, a történelmi adatok alapján az várható, hogy idén jól zárja majd a decembert az piac.

Az 1945 utáni adatsor alapján ugyanis, ha a piac januárban és februárban emelkedést mutat, akkor átlagosan 24 százalékos teljes hozammal zárja az évet az S&P 500 index.

Ráadásul, ha a mutató január első napja és hálaadás között legalább 20 százalékos erősödést produkál, akkor 1928 óta átlagosan 1,8 százalékos pluszban teljesít a Fekete Péntek és az újév között.

Stovall emellett az egyes szektorok decemberi teljesítményét is összevetette. Az adatokból az látszik, hogy 1995 óta a kiskereskedelemhez köthető alszektorok teljesítettek a legrosszabbul, melyek igen jelentősen függnek az ünnepi szezontól. A leggyengébben a számítógépes és elektronikai kiskereskedelem áll mínusz 4,5 százalékos átlaggal, melyet a szabadidős termékek (mínusz 2,2 százalék), valamint az áruházak (mínusz 0,9 százalék) követnek. Érdekesség, hogy a luxuscikkek alszektora szintén a legrosszabb 10 között van.

Ezzel szemben az egyes alszektorok 87 százaléka pozitív átlagot produkált decemberre, a legjobban teljesítők között pedig az ingatlanszektorhoz köthető területek (lakásépítés, lakásfelújítás) vannak.

Ennek elsősorban az az oka, hogy sok befektető ilyenkor olyan vállalatokba akar bevásárolni, melyek ebben az időszakban rendre figyelmen kívül kerülnek. A taktika itt az, hogy a befektető előre felkészül a tavaszi és nyári ingatlanfejlesztési és felújítási hullámra, vagyis igyekszik még relatíve olcsón bevásárolni a papírokból, hogy aztán lefölözhesse a tavaszi-nyári profitot.

Lesznek még izgalmak

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások mellett is lesznek még izgalmak a következő napokban. Pénteken az USA-ban közzéteszik a novemberi munkaerő-piaci adatokat, melyek hagyományosan a hónap legfontosabb makroszámainak minősülnek.

A Refinitiv elemzői konszenzusa alapján 183 000 új munkahely keletkezhetett a múlt hónapban

az októberi 128 000 után.

A december tipikusan az év legjobb hónapja az amerikai tőzsdén Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Emellett pedig érdemes távolabbra is tekinteni az Egyesült Államoktól. Csütörtökön és pénteken ül ugyanis össze az OPEC a szövetségeseivel (beleértve Oroszországot is) Bécsben, hogy megtárgyalják az olajpiac állapotát, illetve a lehetséges jövőbeni lépéseket.

Az elemzők most arra számítanak, hogy a csoport ki fogja tolni a kitermelés-csökkentési megállapodását,

azonban elképzelhető, hogy Oroszország javasolni fogja a kitermelés elszámolási szabályainak módosítását. Következésképpen, nem biztos, hogy annyira egyértelmű lesz az eredmény, mint amire előzetesen sokan várnak.