Ezért nem jön időben a gázszerelő

Laposodik a pénztárcánk a végtelen tél miatt, egy egyetemista állítja egy gázkonvektor hőmérséklet-szabályozó gombját nagykanizsai panellakásában
Vágólapra másolva!
Az idei ősz a szokásosnál is melegebb volt, ami kicsit több időt engedett a fűtőberendezések ellenőrzésére. Erre szükség is volt, hiszen az országban olyan méreteket öltött a szakemberhiány, ami már az őszi biztonsági ellenőrzéseket is veszélyezteti. Több helyen akár heteket is kell várni egy ellenőrzésre vagy a hibás fűtőberendezés javítására.
Vágólapra másolva!

A szakemberhiány az árakat sem kímélte és alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki jó szakemberre bízná a munkát. Egy ellenőrzés 8 ezertől akár 35 ezer forintig terjedő összegbe is kerülhet attól függően, milyen régi és milyen teljesítményű kazánról van szó, és találnak-e bármilyen problémát a szakemberek. A régi kazánoknál nagyobb esély van a koszolódásra, míg a modern, kondenzációs technikánál vagy hőszivattyús rendszereknél ritkán vannak gondok. Itt a karbantartás is nagyon kis kiadással jár.

Aki nem az utolsó pillanatra halasztja az ellenőrzést, az sokat spórolhat,

hiszen a szakemberek már márciustól javasolják a fűtőberendezések felülvizsgálatát és kevesebbet számolnak fel egy korábbi ellenőrzésért.

Nagyon sokan azonban egyáltalán nem ellenőriztetnek költségtakarékossági okokból.

Kínzó szakemberhiány

Az Ariston Thermo Hungária Kft. adatai szerint például a tulajdonosok csupán 30 százaléka ellenőrizteti a fűtőberendezéseit éves rendszerességgel. Nagyobb részükre azonban az a jellemző, hogy csak akkor hívják a szerelőt, ha már baj van a kazánnal vagy a konvektorral, és azonnali segítségre van szükség. Ez leginkább az energiaszegénységben élő falusi vagy olyan városi lakásokra jellemző, ahol nyugdíjas is van a háztartásban. Ilyenkor pedig sokat kell várni, mert jó szakemberből az ország minden részén hiány van már évek óta.

Forrás: MTI/Varga György

Hazánkban jelenleg közel 7000, engedéllyel rendelkező gázszerelő szakember van.

Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungária Kft. vevőszolgálati vezetője szerint azonban ennek még közel az 50 százalékára lenne szükség pluszban, vagyis

minimum 3000 szakembert el tudna látni folyamatos munkával a hazai piac.

Magyarországon jelenleg 4,459 millió lakást fűtenek ki évente. Ebből valamivel több mint 1,787 millió lakásban csupán egy szobát fűtenek, azt is konvektorral vagy kályhával. Hagyományos kazánnal fűtött háztartás jelenleg 1,011 van az országban, míg kondenzációs kazánnal, hőszivattyúval és biomasszával összesen 450 ezer háztartást fűtenek.

A jövőben tehát várható még több mint 1 millió régi típusú kazán cseréje és karbantartások országszerte, amelyek szintén szakembert igényelnek.

Forrás: 123RF

A kedvezményes áfa, valamint az állami támogatások hatására az elmúlt időszakban Magyarországon folyamatosan gyarapodott az új építésű ingatlanok száma, ami jelentős mennyiségű szakembert szívott el. Emellett a régi ingatlanoknak is van karbantartási vagy korszerűsítési igényük. Az Otthon melege program, a falusi csok, és a lakosság részére folyamatosan rendelkezésre álló kedvezményes hitelek is kedvező környezetet teremtenek a lakossági energetikai beruházásoknak, amit viszont egyre nehezebb szakemberekkel kiszolgálni.

Megoldás lehet az átképzés

Persze van megoldás, ám gyorsan kell cselekedni. A szakemberek annyira leterheltek, hogy jelen pillanatban az átképzés lehet a leghathatósabb segítség.

- hangsúlyozza Váradi Tamás.

Jelenleg 500-600 fiatal pályakezdőt bocsátanak ki a szakiskolák évente, akiknek egy technikusi képzésen kell részt venniük, és igazolniuk kell szakmai gyakorlatot is, csak ezután kaphatnak fényképes gázszerelő igazolványt. Közöttük azonban nagyon sok a pályaelhagyó. Hosszú távon a szakképzésben és az oktatás piaci igényekhez való igazításában lehet a jövő, amire a szaktárca is egyre nagyobb figyelmet fordít. A második szakképesítés elsajátítása ingyenes és egyre hangsúlyosabbak a duális, gyakorlatközpontú képzések hazánkban.