Újabb fejlesztési bankhoz csatlakozunk

Fidesz tisztújító kongresszusa, BOK Sportcsarnok, 2019.09.29.
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Magyarország kész megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az Eurázsiai Fejlesztési Bankkal - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a bank éves konferenciáján Moszkvában.
Vágólapra másolva!

"Az előzetes tárgyalásokat követően Magyarország kifejezte készségét, hogy csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. A bank vezetőinek elmondtuk,

- jelentette ki a tárcavezető.

Varga Mihály Moszkvában, az Eurázsiai Fejlesztési Bank éves konferenciáján jelentette be, hogy Magyarország kész a pénzintézet teljes jogú tagjává válni (a kép illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csatlakozási tárgyalások 2020-ban zárulhatnak le. A magyar kormány a pénzügyminiszter szerint

kitűnő lehetőségeket lát az Eurázsiai Fejlesztési Bankban a közép-európai és az eurázsiai régió együttműködésének, valamint a közlekedési infrastruktúra, az ipar és a megújuló energiaforrások fejlesztése szempontjából.

A jelenleg hat államra és 185 milliós piacra kiterjedő fejlesztési bankhoz csatlakozás a magyar vállalkozásoknak újabb piacokat és forrásokat, a magyar gazdaságnak új beruházásokat jelenthet.

Az elmúlt évek magyarországi növekedése a belső fogyasztás és a beruházások magas szintjének is köszönhető, amit fenn akarnak tartani, ehhez pedig újabb külföldi befektetőkre is szükség van - közölte a miniszter.

Ha a csatlakozási tárgyalások eredményre vezetnek, olyan tőkeerős pénzintézet tagja lehet Magyarország, amely a hitelminősítők szerint is határozott pénzügyi profillal rendelkezik, működése megfelel a nemzetközi elvárásoknak, és finanszírozott projektjein keresztül hozzájárul az érintett országok fejlődéséhez.

A Fitch Ratings hitelminősítőtől az újonnan felkerült Eurázsiai Fejlesztési Bank a "BBB plusz" hosszútávú besorolást kapta, ami az alsó középkategória legmagasabb szintje. A besorolást osztályjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátással látták el. A Fitch hozzátette, hogy

a bank saját tőkeeszköz aránya jóval felülmúlja a "kiválónak" értékelt 25 százalékot a 2021 végéig tartó időszakban.

A ráta tavaly 47 százalék volt, ami a következő néhány évben 35-40 százalékra mérséklődik, de jóval meghaladja majd a 25 százalékos "kiváló" szintet. A hitelminősítő azzal számol, hogy a 2021 végéig tartó időszakban a bank felgyorsítja hitelkihelyezését, miközben a részvényesek részéről erős a késztetés a bank további támogatására.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody's-nál a bank besorolása "Baa1", ami megfelel a Fitch-től most kapott minősítési szintnek. A Standard & Poors's "BBB" besorolása pedig egy fokozattal alacsonyabb, mint a másik két hitelminősítőé.

A 2006-ban Oroszország és Kazahsztán által alapított Eurázsiai Fejlesztési Bank legfőbb célja, hogy

elősegítse a térség országainak gazdasági, pénzügyi integrációját, fenntartható gazdasági növekedését magán és állami fejlesztések hosszú lejáratú finanszírozásával.

A bankhoz eddig Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán csatlakozott.