Hatalmas tengeri kígyók jelentek meg Szingapúrnál

Allure of the Seas, luxushajó, tengerjáró
Allure of the Seas
Vágólapra másolva!
Hosszan kígyózó hajósorok alakultak ki Szingapúrnál: hatalmas a torlódás az egyik legfontosabb távol-keleti kikötőnél, mert a tengerjáróknak hosszabb ideig kell várakozniuk az üzemanyag feltöltésre. Ennek oka, hogy a jövő év elejétől szigorodnak a hajózásban használt üzemanyagra vonatkozó előírások, és már folyik az átállás az új szabályok értelmében.
Vágólapra másolva!

Januártól

a környezetszennyezés csökkentése miatt már csak a mostaninál alacsonyabb kéntartalmú üzemanyag lesz használható a tengeri közlekedésben.

Ezért a világ más kikötőihez hasonlóan Szingapúrban is egyik napról a másikra hirtelen lecsökkent a tengerjárók üzemanyaggal való feltöltését végző tankerek száma, ugyanis most folyik üzemanyag-tartályok megtisztítása, hogy alkalmassá tegyék azokat az új üzemanyag tárolására - húzza alá a Bloomberg cikke.

A feltöltésre a korábbi öt nappal szemben jelenleg két hetet kell várni, aminek következtében alaposan feltorlódtak a hajók a Szingapúrnál húzódó Malaka-szorosban.

Kénytelenek azonban kivárni a sorukat, mert nem nagyon van más megoldás, hiszen a közeli Malájzia kikötőiben szintén most folyik az átállás.

A jövő év elejétől szigorodnak a tengerjáró hajók üzemanyagára vonatkozó előírások Forrás: AFP/Roni Lehti

Ráadásul drágábbá is vált a tengerjáró hajók feltankolása: az ezzel foglalkozó vállalkozások a korábbinál többet kérnek a jelenleg elég szűken rendelkezésre álló üzemanyagért. A helyi tengerhajózási és kikötő üzemeltető társaság azonban igyekszik megnyugtatni a kedélyeket: tájékoztatásuk szerint gyorsan halad a tankerek átállítása az újfajta üzemanyag befogadására, ugyanis a több mint 300 ilyen tartályhajó 20 százalékát már megtisztították, és alkalmassá tették az újfajta üzemanyag tárolására.