Olyan cég lett Litvánia első unikornisa, amire senki se gondolt volna

2019.12.01. 10:03

Ki gondolta volna, hogy egy online használt ruhakereskedő cég futhat be olyan karriert, előbb Litvániában, majd további tíz európai országban, illetve a tengerentúlon, hogy ezzel Litvánia legnagyobb startupja, azaz friss vállalkozása legyen? A cég vezérigazgatója szerint ugyan a növekedésre összpontosítanak, viszont jelenleg mégis nagyon kiszámíthatatlan szakaszban vannak a vállalat pénzügyi jövője szempontjából.

Egy használt ruházatot az interneten értékesítő startup, a 2008-ban alapított Vinted.com a legutóbbi finanszírozási körében újabb 140 millió dollárnyi friss tőkét vont be, ezzel a cégbe befektetett tőke értéke meghaladta az egymilliárd dollárt. A Vinted ezzel megszerezte az első technológiai unikornist Litvániának. (Azt a céget hívják unikornisnak, amely még nincs a tőzsdén, de a magánbefektetése elérte az egymilliárd dolláros, azaz átszámítva több mint 300 milliárd forintos összeget.)

A Vinted.com vezérigazgatója, Thomas Plantenga egy interjúban a cég további terveiről szólva az európai terjeszkedést és újabb munkatársak felvételét nevezte meg fő céljuknak, de későbbi felvásárlásokra is különítenek el valamekkora összeget.

A vilniusi székhellyel rendelkező társaságot 2008-ban alapította Milda Mitkute ​​és Justas Janauskas azzal a céllal, hogy egy weboldalon keresztül megszabaduljanak Mitkute felesleges ruháitól. A cég üzleti modelljét a mostani vezérigazgató, Plantenga 2016-os csatlakozáskor átalakították. Az interjúban a vezető azt mondta, hogy még nem hoztak döntést a tőzsdei bevezetésről. Mint közölte, nagyon kiszámíthatatlan szakaszban vagyunk a vállalat pénzügyi jövője szempontjából. Semmit nem fogunk lesöpörni az asztalról, de nincs pontos tervünk a következő néhány évre.

A Vinted bevétele 32,9 millió euróra emelkedve megháromszorozódott 2018-ban, de egyben a nettó vesztesége is a négyszeresére nőtt, mely így viszont 42 millió eurósra duzzadt. Ennek az áll a hátterében, hogy a társaság legutóbbi pénzügyi beszámolója szerint sokat fordított a marketingre és a számviteli változtatásokra.

Tudjuk, hogy ez az üzleti modell működik, értéket jelent a felhasználóink számára, és jövedelmező lehet. - mondta Plantenga. "Ugyanakkor arra összpontosítunk, hogy növekedésünk felgyorsuljon Európában, és a lehető legjobb termékeket kínáljuk a tagjaink számára - emiatt növelni fogjuk a beruházásainkat a további növekedés támogatása érdekében."

A vállalat közlése szerint a bevételük a négyszeresére nőtt az elmúlt 17 hónapban, vagyis a legutóbbi befektetési kör óta.

Nagy karriert futott be Litvánia első unikornisa, a használt ruhákat kínáló Vinted.comForrás: Shutterstock

A társaság egymilliárd dolláros értékének elérése mutatja, hogy a kis európai ország, Litvánia technológiai ipara érett szakaszban van. Az ország fővárosa, Vilnius a befektetési ügyletek számát tekintve bekerült a 20 legfontosabb európai célpont közé az Atomico 2019. évi európai technológiai jelentése szerint. A Vinted tőkebevonási fordulója jelentősen megnöveli az ország technológiai célú beruházásainak idei összegét, amelyre az Atomico korábban mintegy 13 millió dollárnyi összeget becsült.

Jelenleg Európában mintegy 100 kockázati tőke-hátterű technológiai vállalat működik egymilliárd dollár feletti értékben, miközben ez a szám 2010-ben még csak négy volt a jelentés szerint. Az unikornisok taroltak az elmúlt néhány évben, mivel több pénz folyt be a kockázati tőkealapokba. Ugyanakkor az olyan komoly szintű értékvesztések, mint például a WeWorké, óvatosabbá teszik a befektetőket, akik a nyereségességre összpontosítanak.

A Vinted.com 12 országban van jelen, így az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Litvániában, Luxemburgban, Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban.

Forrás: Bloomberg.com