Olyan cég lett Litvánia első unikornisa, amire senki se gondolt volna

használt ruha illusztráció
Vágólapra másolva!
Ki gondolta volna, hogy egy online használt ruhakereskedő cég futhat be olyan karriert, előbb Litvániában, majd további tíz európai országban, illetve a tengerentúlon, hogy ezzel Litvánia legnagyobb startupja, azaz friss vállalkozása legyen? A cég vezérigazgatója szerint ugyan a növekedésre összpontosítanak, viszont jelenleg mégis nagyon kiszámíthatatlan szakaszban vannak a vállalat pénzügyi jövője szempontjából.
Vágólapra másolva!

Egy használt ruházatot az interneten értékesítő startup, a 2008-ban alapított Vinted.com a legutóbbi finanszírozási körében újabb 140 millió dollárnyi friss tőkét vont be, ezzel a cégbe befektetett tőke értéke meghaladta az egymilliárd dollárt.

A Vinted ezzel megszerezte az első technológiai unikornist Litvániának.

(Azt a céget hívják unikornisnak, amely még nincs a tőzsdén, de a magánbefektetése elérte az egymilliárd dolláros, azaz átszámítva több mint 300 milliárd forintos összeget.)

A Vinted.com vezérigazgatója, Thomas Plantenga egy interjúban a cég további terveiről szólva az

európai terjeszkedést és újabb munkatársak felvételét nevezte meg fő céljuknak,

de későbbi felvásárlásokra is különítenek el valamekkora összeget.

A vilniusi székhellyel rendelkező társaságot 2008-ban alapította Milda Mitkute ​​és Justas Janauskas azzal a céllal, hogy egy weboldalon keresztül megszabaduljanak Mitkute felesleges ruháitól. A cég üzleti modelljét a mostani vezérigazgató, Plantenga 2016-os csatlakozáskor átalakították. Az interjúban a vezető azt mondta, hogy még nem hoztak döntést a tőzsdei bevezetésről. Mint közölte,

A Vinted bevétele 32,9 millió euróra emelkedve megháromszorozódott 2018-ban, de egyben a nettó vesztesége is a négyszeresére nőtt, mely így viszont 42 millió eurósra duzzadt. Ennek az áll a hátterében, hogy a társaság legutóbbi pénzügyi beszámolója szerint sokat fordított a marketingre és a számviteli változtatásokra.

- mondta Plantenga. "Ugyanakkor arra összpontosítunk, hogy növekedésünk felgyorsuljon Európában, és a lehető legjobb termékeket kínáljuk a tagjaink számára - emiatt növelni fogjuk a beruházásainkat a további növekedés támogatása érdekében."

A vállalat közlése szerint a bevételük a négyszeresére nőtt az elmúlt 17 hónapban, vagyis a legutóbbi befektetési kör óta.

Nagy karriert futott be Litvánia első unikornisa, a használt ruhákat kínáló Vinted.com Forrás: Shutterstock

A társaság egymilliárd dolláros értékének elérése mutatja, hogy a kis európai ország, Litvánia technológiai ipara érett szakaszban van.

Az ország fővárosa, Vilnius a befektetési ügyletek számát tekintve bekerült a 20 legfontosabb európai célpont közé

az Atomico 2019. évi európai technológiai jelentése szerint. A Vinted tőkebevonási fordulója jelentősen megnöveli az ország technológiai célú beruházásainak idei összegét, amelyre az Atomico korábban mintegy 13 millió dollárnyi összeget becsült.

Jelenleg Európában mintegy 100 kockázati tőke-hátterű technológiai vállalat működik egymilliárd dollár feletti értékben, miközben ez a szám 2010-ben még csak négy volt a jelentés szerint. Az unikornisok taroltak az elmúlt néhány évben, mivel több pénz folyt be a kockázati tőkealapokba. Ugyanakkor az olyan komoly szintű értékvesztések, mint például a WeWorké, óvatosabbá teszik a befektetőket, akik a nyereségességre összpontosítanak.

A Vinted.com 12 országban van jelen, így az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Litvániában, Luxemburgban, Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban.

Forrás: Bloomberg.com