Tovább nőttek a bérek, továbbra is alacsony szinten a hazai munkanélküliség

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
Továbbra is sorra érkeznek az óriásberuházások Magyarországra. A héten a Schaeffler-csoport jelentette be, hogy 23,5 milliárd forintért új gyárat épít Szombathelyen. Befutottak az első adatok a hálaadás és a Black Friday forgalmáról, és ezekből valószínűsíthető, hogy újabb kiskereskedelmi rekordok dőlnek meg idén. Most már egészen biztos, hogy a Louis Vuitton anyacége felvásárolja a Tiffanyt, az Audi pedig komoly leépítéseket tervez Németországban. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Ismét két számjegyű volt a bérnövekedés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint szeptemberben a bruttó átlagkereset 11,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és 360 ezer 700 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 900 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 247 300 forint volt.

Illusztráció Fotó: Szabó Balázs [origo]

Az év első kilenc hónapjában a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 300 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 246 700 forint volt. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Nőtt a foglalkoztatottság és továbbra is alacsony szinten a hazai munkanélküliség

A héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderült, hogy az augusztus-októberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 164 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 520 ezer volt, 18 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A 15-24 éves fiatal munkanélküliek száma 7 ezerrel, 43 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 2,5 százalékponttal 13 százalékra nőtt a múlt év azonos időszakához mérve. A legjobb munkavállalási korú 25-54 éves foglalkoztatottak száma 29 ezerrel nőtt, foglalkoztatási rátájuk 84,5 százalék volt. Az 55-64 éves idősebb korosztályban a foglalkoztatási ráta 1,6 százalékponttal, 57,2 százalékra emelkedett.

A Louis Vuitton anyacége vásárolja fel a Tiffanyt

A francia LVMH luxuscikk-forgalmazó konszern 14,7 milliárd euró (részvényenkénti 135 dolláros) kivásárlási árban egyezett meg az amerikai Tiffany ékszerkereskedelmi vállalattal - jelentette be a héten a francia luxusipari óriás.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/He lili - Imaginechina/He Lili

Az akvizíció lezárására a részvényesek beleegyezése és a szokásos felügyeleti engedélyek függvényében a jövő év közepén kerülhet sor. A 182 éves múltra visszatekintő amerikai Tiffany ékszeripari vállalat megvásárlása a francia LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton SE) konszern eddigi legnagyobb akvizíciója.

Mintegy 24 milliárd forintos autóipari beruházás érkezik Magyarországra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy a Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat épít Szombathelyen, 150 új munkahelyet teremtve, amelyhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter elmondta, a Schaeffler, amely a világ 23. legnagyobb autóipari beszállítója, új vállalati stratégiája keretében folyamatosan növeli az elektromos autók komponenseinek gyártási kapacitását. A beruházás a tervek szerint 2020 februárjában kezdődik, és az év végére be is fejeződik.

A hálaadás még a Black Friday-t is túlszárnyalta idén

Megjelentek az első előzetes adatok a csütörtöki hálaadással kapcsolatos költésekről, és úgy tűnik, az amerikai fogyasztók igen nagy vásárlási kedvvel fordultak rá az ünnepre. Az Adobe számításai szerint az online vásárlások összértéke elérte a 4,4 milliárd dollárt, ami új rekordnak számít, hiszen ez 18,9 százalékkal magasabb, mint a tavalyi költések.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Emellett az Adobe elemzői arra számítanak, hogy a Black Friday-eladások idén elérik a 7,5 milliárd dolláros szintet. Ez 20,5 százalékos erősödés lenne 2018-hoz képest. Az úgynevezett „kiberhétfő"(Cyber Monday), vagyis a Fekete Pénteket követő első hétfő pedig szintén 20 százalékos erősödést hozhat, mintegy becsült 9,4 milliárd dolláros forgalommal.

Tovább dübörögnek a beruházások Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből a héten kiderült, hogy a harmadik negyedévében 14,8 százalékkal volt több a beruházások volumene a tavalyi év azonos időszakának magas (21,6 százalékos) bázisadatát alapul véve.

Illusztráció Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az év első kilenc hónapjában 18 százalékkal nőttek a beruházások, az első félévi 20,2 százalékos növekedés után. A beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévit 3,1 százalékkal haladta meg július-szeptemberben. A beruházások növekedése kiemelten a feldolgozóipari vállalkozásoknak volt köszönhető, amelyek harmadik negyedéves növekedése 28,6 százalék volt.

Heteken belül egyesülhet a Fiat Chrysler és a Peugeot anyacége

Sajtóinformációk szerint a Fiat Chrysler (FCA) és a Peugeot anyavállalata a PSA is tényként közölte a dolgozóikkal, hogy néhány héten belül a vállalatok aláírják az összeolvadásról szóló papírokat.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Bill Pugliano

A PSA és a Fiat Chrysler összeolvadásával a világ negyedik legnagyobb autógyártója jönne létre. A Reutershez eljuttatott belső e-mailek alapján nagyjából 50 ember dolgozik, hogy tető alá hozza az üzletet és a feladatok gördülékenyebbé tételére kilenc különböző akciócsoportot is létrehoztak.

Németországban komoly leépítések lesznek az Audinál

A héten több német hírforrás is azt közölte, hogy az Audi német autógyártó 9500 állás felszámolására készül a hazai üzemeiben. Az Audi megerősítette a híreszteléseket és közölte, hogy a leépítéseket 2025-ig hajtják végre.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az Audi közleménye szerint a leépítést a menedzsment és az üzemi tanács megállapodása alapján a "demográfiai görbe mentén" hajtják végre, vagyis a jövőben nem töltenek be nyugdíjazás miatt megszűnő állásokat, és elindítanak egy "új, vonzó korai nyugdíjba vonulási programot". Azonban nemcsak leépítés, hanem létszámfejlesztés is lesz, 2000 új munkahelyet hoznak létre a társaság jövője szempontjából fontos területeken.

Idehaza már 2800 milliárd forintnyi szuperállampapírt értékesítettek

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten ismertette, hogy a júniusban indult Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített állománya a legfrissebb adatok szerint 2845 milliárd volt, a Magyar Postán kapható nyomdai változat több mint 25 napja kapható, és abból már több mint 26 milliárd forint értékben vásároltak.

Varga Mihály pénzügyminiszter mutatja az általa megvásárolt nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A miniszter szerint a MÁP+ ötéves futamidejű papír népszerűségének hátterében több tényező áll. Rendkívül kedvező feltételekkel bocsátották ki és a legmagasabb hozamot kínálja, kamatadómentes, egyszerű, átlátható, illetve a féléves kamathozamok bármelyike után, bármelyik periódusban visszaváltható.

Nincs annyi sertéshús a világon, mint amennyi elég lenne Kínának

A kínai infláció idén októberben 3,8 százalékos volt. Ez pedig jócskán meghaladja a Peking által kívánatosnak tartott inflációs célt, a 3 százalékot. Az árak emelkedésében döntő szerepe volt a sertéspestis miatt bekövetkezett sertéshús-drágulásnak, amely a jelek szerint hosszan elhúzódó folyamat lesz. Kína már a stratégiai tartalékok egy részét is felszabadította, az árak nőnek, a kereslet viszont nem csökken.

Illusztráció Forrás: MTI/Nagy Lajos

Kína emiatt felvásárol minden elérhető mennyiséget a világpiacon. Míg például tavaly szeptemberben 94 millió kilogramm sertéshúst importáltak, addig idén szeptemberben már 161 millió kilogrammot.

80 új autóbusz gyártására kötött szerződést a Volánbusz

Legalább 80 új jármű áll majd forgalomba a Volánbusznál, amelyek ráadásul Magyarországon készülnek, a győri Kravtexnél. A cég három ajánlat közül nyerte meg a nyílt közbeszerzési eljárást.

Illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az autóbuszgyártó a Volánbusz Közlekedési Zrt. számára új, kéttengelyes autóbuszokat szállíthat szóló (azaz nem csuklós) kivitelben. A 80 buszra érvényes közbeszerzési kiírás 40 darab alacsony padlós és 40 darab normál padlós járműre vonatkozik, amelyek mellé mindkét kategóriában további 5-5 járművet még opcionálisan rendelhet a Volánbusz. A beszerzés összértéke 4 935,2 millió forint.

Óriási az érdeklődés a Cybertruck iránt

A Tesla nemrég mutatta be legújabb autóját, a Cybertruckot. Ugyan a showműsor alatt történt néhány baki, például kétszer is sikerült betörni a törhetetlennek reklámozott Cybertruck üvegét, ám mindezek ellenére óriási az érdeklődés Elon Musk legújabb kocsija iránt.

Illusztráció Forrás: Tesla

A Teslához néhány nap alatt már több mint 200 ezer előrendelés futott be. A megrendelőknek 100 dollárnyi előleget kell befizetniük, így a vállalat néhány nap leforgása alatt több mint 20 millió dollárnyi bevételhez jutott.