Megmutatjuk, mennyi energia kell az idei hálaadás napi pulykákhoz!

hálaadás napi pulyka, thanksgiving day turkey
Homemade Roasted Thanksgiving Day Turkey with all the Sides - Kép
Vágólapra másolva!
Érdekes energetikai levezetést mutat be az Oilprice az Egyesült Államok idei hálaadás napja kapcsán. A családok ünnepi étkezésének középpontjában ilyenkor a pulyka áll, sütésük pedig - értelemszerűen - rengeteg energiát emészt fel. De vajon többet vagy kevesebbet használnak az amerikai háztartások ilyenkor, mint egy átlagos csütörtöki napon? S a fogyasztási érték nagyságrendje mivel mérhető össze? Egyáltalán, hány egész pulyka landol ilyenkor a tepsikben országszerte?
Vágólapra másolva!

A becslések szerint az amerikaiak 88 százaléka fogyaszt pulykát hálaadáskor. Az USA-ban most mintegy 327 millióan élnek, tehát közel 288 millió embernek jelenti a napi étkezés csúcspontját az ünnepi alkalomból elkészített szárnyas.

S hogy mennyi pulyka kerül ilyenkor az asztalokra?

Nagyon sok.

2019-ben, a kalkulációk szerint, 46 millió pulykát fognak elfogyasztani az otthonokban.

Ez viszont azt is jelenti, hogy ha 46 millió pulykát vásárolnak meg a hálaadás napjára, akkor közel 242 millió ember nem vásárol pulykát - hiszen ők családjuk körében fognak enni abból, amit valamelyikük beszerzett és elkészített.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Brent Hofacker

Bárhogy is, a hálaadás napi pulykakészítés óriási mennyiségű energiát emészt fel. Ráadásul a pulykák mérete manapság jóval nagyobb, mint korábban. Az 1930-as években átlagosan 6 kilogrammos jószágokat készítettek el az amerikai otthonokban.

Idén a pulyka átlagos súlya közel 15 kilogramm, ami több mint a duplája a két világháború közötti értéknek.

Persze a sütési és elkészítési praktikák terén vannak eltérések (és nem is minden háztartásban sütőben, egészben készül a pulyka), ahogy a sütési időt befolyásolják az adott sütő paraméterei is. De a modellezésben úgy számoltak, hogy egy 15 kilogrammos madarat egy 350 Celsius fokra hevített sütőben átlagosan 6 óra 15 percig kell készíteni.

Az átlagos teljesítményértékek alapján kiszámolható, hogy egy pulyka 6 órán át tartó sütése kicsivel több mint 12 kilowattóra energiát emészt fel.

Az amerikai energiaügyi hivatal 2018-as adatai szerint az otthonok 63 százalékában van elektromos sütő. 33 százalékukban földgázzal, a maradékban palackos gázzal működtetett berendezés van.

Az USA-ban 1 kilowattóra elektromos áram költsége átlagosan 13,3 dollárcent. Vagyis egy termetesebb pulya elektromos sütőben való elkészítése 1,6 dollárral (kb. 490 forint) terheli meg a pénztárcát.

Tovább folytatva a szorzásokat és összerendeléseket, kiszámítható, hogy a 46 millió pulyka elkészítése 552 millió kilowattóra fogyasztást jelent. Ha csak az elektromos sütőket tekintjük, akkor ez a szám közel 348 millió kilowattóra - az egyszerűség kedvéért 350 millió, vagyis 350 gigawatt.

Mindent egybevetve tehát ennyi, vagyis

350 gigawatt fogyasztást generál az, hogy az amerikaik többsége elektromos sütőben készíti el hálaadásnapi pulykáját magának illetve családjának, barátaiknak.

Illusztráció Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

Ez a 350 gigawatt pedig a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adatai szerint annyi, mint

a világ összesített nukleáris energia kapacitása volt 2012-ben, vagy mint a teljes amerikai szénerőművi kapacitás 2011-ben.

Ebben a fogyasztásban nincs benne a hálaadás napi vacsora más, jellemző fogásainak elkészítése, ezek vélhetően további több miilió kilowattóra fogyasztással növelnék meg a nagy egészet.

Már csak az a kérdés, hogy sok ez, vagy kevés, és persze mihez képest?

Úgy tűnik, egyáltalán nem sok, már egy átlagos novemberi nap energiafogyasztásához viszonyítva. Mivel a hálaadás napját a legtöbben családi körben töltik - az utazások száma ilyenkor megnő, az amerikaiak 65 százaléka autóval utazik ezen a napon -, sok otthonban csökken az energiafogyasztás, hiszen az emberek kevesebb helyre zsúfolódnak össze.

Mindent egybevetve, az adatok az mutatják, hogy

az amerikai háztartások hálaadás napján még a hatalmas pulykák órákon át tartó sütése mellett is, 5-10 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hónap más napjain.

Ha ez a sajátos megtakarítás az év valamennyi napján megvalósulna, azzal a háztartások évente összesen 2 milliárd dollárt (mintegy 610 milliárd forint) takaríthatnának meg energiaszámláikon.