Ez a két ország uralhatja hamarosan az ázsiai részvénypiacot

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A JPMorgan elemzői szerint Dél-Korea és India részvénypiaca különösen jól teljesíthet a térségben 2020-ban. A bank egyébként általában is optimista a kontinens részvénypiaci lehetőségeivel kapcsolatban, különösen azért, mert a kormányok idén már erőteljes élénkítő intézkedéseket hajtottak végre.
Vágólapra másolva!

Jó éve lehet 2020-ban Ázsiának a részvénypiacok tekintetében. A JPMorgan elemzői azonban különösen optimisták Dél-Korea és India piacaival kapcsolatban. A banknál azt várják, hogy a kontinens teljesítményét széles körben mérő, MSCI Asia index (ebben Japán nincs benne) 750 ponton áll majd 2020 első félévének végén, noha az év végére a mutató visszaeshet 700 pontig – írja a CNBC.

Ázsia fölfutása

Mindazonáltal ez a forgatókönyv is azt jelentené, hogy 2020 végén az index nagyjából 8 százalékkal állna magasabban a jelenlegi szinthez képest. Az MSCI mutatója egyébként főként kínai, koreai és indiai részvényeket tömörít, ezek közül is a nagy és a közepes kapitalizációjú vállalatokra fókuszál.

6Jelentős ázsiai felfutást vár a JPMorgan Forrás: Imaginechina/dycj - Imaginechina/Dycj

A JPMorgan optimizmusának alapját az adja, hogy a térség kormányai idén komoly élénkítő intézkedéseket vezettek be. Ennek eredményeként pedig sikerült alulról megfogni a globális kereskedelmi bizonytalanságok negatív hatásait, illetve korlátozni a makrogazdasági egyensúlytalanságokból adódó problémákat.

Mindebből az következik, hogy a GDP-növekedések a jövő év első negyedévétől kezdve már érezhetően javulhatnak a térségben.

Ezzel együtt a bank szakértője, James Sullivan kiemelte, a következő év második felében már nehezednek a körülmények – az USA-ban például novemberben elnökválasztást tartanak. Az ázsiai részvények azonban profitálhatnak abból, ha a globális technológiai kereslet talpra áll, a vállalatok pedig felpörgetik a beruházásaikat. A két legnagyobb nyertes pedig az említett Dél-Korea és India lehet, melyek komolyan meglephetik a befektetőket – tette hozzá Sullivan.

Dél-Korea kettős trendje

A JPMorgan elemzői kiemelték, a befektetők általában is egyre inkább a részvények felé közelednek a kötvényektől, illetve a részvénypiacon azokat a vállalatokat preferálják, melyek erős fundamentális teljesítményekkel rendelkeznek.

Sullivan szerint pedig Dél-Korea mindkét trend tekintetében elég jó helyzetben van.

A régió ugyanis az elmúlt időben alulteljesítő (vagyis relatíve olcsó) volt, miközben az ország cégei globálisan is kiemelkedő fundamentumokkal bírnak.

Dél-Korea és India részvénypiacai kiemelten sikeresek lehetnek Forrás: EyePress News

Nem véletlen, hogy banknál épp a dél-koreai részvénypiacot tartják a térség egyik legjobbjának, és egyértelműen felülsúlyozzák már nemcsak 2020-ra, de az idei év végére is. A banknál elsősorban az olyan technológiai cégeket preferálják, mint a Samsung vagy a Kakao internetvállalat.

Indiai támogatás

India esetében a hazai gazdaságpolitika a JPMorgan optimizmusának legfőbb forrása. Jövőre ugyanis a vállalatok teljesítménye már elkezdhet javulni az országban, miközben a kormányzati pénzügyi élénkítések is érzékeltetni fogják a hatásaikat.

Szeptemberben az indiai kormány adócsökkentéseket jelentetett be a vállalati szektorban, épp annak érdekében, hogy feltornássza a gazdasági növekedést. Az új környezetben az indiai cégeknek már csak 22 százaléknyi adót kell fizetniük a nyereségeik után, szemben a korábbi 30 százalékkal.

A JPMorgan számításai szerint az intézkedés nagyjából 20 milliárd dollárnyi élénkítést jelent a gazdaságban, amely az ország GDP-jének 0,7 százalékát teszi ki.

Az ország részvénypiacáról a JPMorgan az Ultratech Cement nevű feldolgozóipari vállalatot, illetve az ICICI Bankot emelte ki. Ezek ugyanis relatíve kedvező árazások mellett várhatóan igen erős nyereséget fognak produkálni a következő időszakban.