Magyar javaslatra nem jut be több ukrán batman-csirke az Unióba

Ezt jelenti csirkemell fehér csíkozottsága, nyers csirkemell
Vágólapra másolva!
Egy ukrán vágási trükknek köszönhetően 2018-ban 55 ezer tonna „batman-csirke" jutott be a vámszabályok kijátszásával az Európai Unióba. Ennek most vége, egy magyar képviselő jelentésének köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Az olcsó ukrán csirkemell importja előtt zárja be a kiskaput Győri Enikő képviselő által készített jelentés, amit kedden szavazott meg az Európai Parlament plenárisa - írja a Bruxinfo. Az Európai Parlament ugyanis most az EU-ukrán átfogó szabadkereskedelmi megállapodás módosítására szavazott, amikor elfogadta a képviselő jelentését egy, az olcsó ukrán csirkemell tömeges importálására alkalmas joghézag bezárásáról.

A képviselők 444 igen szavazattal, 128 ellenvoks és 74 tartózkodás mellett fogadták el a Győri-jelentést, ami Ukrajnát a jó együttműködés érdekében a teljes kereskedelmi megállapodás tiszteletben tartására kéri.

A 2016-os uniós-ukrán kereskedelmi szerződés módosítására azért volt szükség, mert egy ukrán termelő egy, a szerződésben maradt kiskapu kihasználásával nagy mennyiségű csirkemellet exportált az Unióba vámmentesen.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Győri Enikő szerint az ukrán üzletemberek által alkalmazott innovatív vágási módszer „batman-csirkeként" híresült el az uniós zsargonban:

a mellrészen a szárnyaknál meghagyott csontdarabka miatt a megállapodás értelmében a hús már nem csirkemellfilének számított, hanem a „nem hagyományos vágási mód" besorolás alá került.

Ennek köszönhetően az így vágott baromfihús korlátozás nélkül juthatott az uniós piacra, ahol aztán egyszerűen lecsippentették a felesleges csontdarabot, és már mellfiléként értékesítették.

Míg 2016-ban 3700 tonna batman-csirke jutott be az Unióba, 2018-ban ez az érték már elérte az 55 ezer tonnát.

A baromfihúsra vonatkozó új előírás szerint a csonttal és csont nélkül érkező csirkemell ezentúl egyazon vámkontingensbe tartozik, és mindkét húsfajta importja hozzáadódik az Ukrajnából az Unióba vámmentesen behozható baromfihús-mennyiséghez. Ha az ukrán export elérte a vámmentes mennyiség határát, onnantól kezdve a további kivitelért vámot kell fizetnie az ukrán exportőrnek.

Miként arra a magyar jelentéstevő rámutat, a 2016-os EU-Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodás értelmében az ukrán csirkemellfilé kizárólag szigorú mennyiségi korlátok közt léphet vámmentesen az uniós piacra. A megállapodás azonban magában foglal két további vámsort, mely alá a „nem hagyományos vágású" csirkehús tartozik. Ez korábban elenyésző mennyiségben jutott be az uniós piacra, ezért a szabadkereskedelmi tárgyalások során nem állapítottak meg rá vámtételt és mennyiségi korlátozást.

„A módosítással garantáljuk, hogy az uniós termelők védettek lesznek a túlzott csirkemell-behozatal ellen. Ukrajnának a jövőben tisztességes szellemben kell együttműködnie az Unióval, az Uniónak pedig a kiskapuk bezárásán kell dolgoznia. Az ukrán exportőröket a teljes kereskedelmi egyezmény betartására kérem, amelybe az egészségügyi és növény-egészségügyi előírások tiszteletben tartása is beletartozik" – szögezte le Győri Enikő.

Az ukrán kormány már jóváhagyta a megállapodás módosítását, a jogszabálytervezet a Rada, az ukrán parlament ratifikációjára vár.