Lehet, hogy nem lesz, aki a világ bankjegyeit legyártsa

Foreign Currencies banknotes coins currencies foreign currencies monetary money
HONG KONG, HONG KONG - AUGEST 30: In this Photo Illustration, British Pound and China banknotes are arranged for a photograph on 30 August 2017, in Hong Kong, Hong Kong. (Photo by studioEAST/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A De La Rue nevű vállalat, amely a brit készpénzforgalomban használt bankjegyeket gyártja, megosztotta félelmeit a nyilvánossággal. Egész konkrétan, a cégnél úgy vélik, benne van a pakliban, hogy utóléri őket az összeomlás, ha csődöt mondanak a működésük megreformálására kidolgozott tervek. A cég nemcsak a brit, hanem nagyon sok jegybank számára is gyártja a kívánt bankókat.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint a De La Rue akkor tette közzé a figyelmeztetést, amikor nemrég napvilágot láttak a pénzügyi évük első feléről szóló, veszteséget mutató siralmas adatok. Ezek mellé vészesen közeledő határidővel bíró bankhitelek is társulnak. A cég 12,1 millió fontos, adózás előtti veszteségről számolt be a szeptember végéig tartó, a pénzügyi évük kezdetétől számított hat hónapos időszakra, ami óriási lefordulás az előző év azonos időszakának 7,1 millió fontos nyereségéről.

A cég azt mondja: ez a lehető legrosszabb forgatókönyv előjele lehet.

Ami nem más, mint az esetleges csőd vagy működésképtelenné válás.

Illusztráció Forrás: Getty Images/2017 studioEAST/Studioeast

Az angilai székhelyű De La Rue a globális bankjegypiac egyik meghatározó szereplője. A cég mintegy 140 központi bank számára állítja elő a készpénzes címleteket, és világszerte több mint 2500 munkavállalót foglalkoztat. Az Independent felhívja a figyelmet arra, hogy ez

a 140 tételes, jegybankokkal fenntartott szerződésállomány a világ készpénzállományának nagyjából harmadát fedi le.

De hogyan került ilyen helyzetbe a mintegy 200 éves vállalkozás?

Úgy tűnik, a céget az ág is húzta, legalábbis a nemzetközi fejlemények közül, egy egész sor olyan volt, ami nem kedvezett működésüknek.

  • Először is, elvesztették a brexit utáni új brit útlevelek gyártását. Az ügyről és előzményeiről az Origo is írt, azóta biztossá vált, hogy az új kék útleveleket Anglián kívüli versenytárs, egy francia-holland cég állítja majd elő. Ez 400 millió fontos (mintegy 150 milliárd forint) üzlet elvesztését jelentette a cégnek.
  • Tavaly májusban 18 millió font veszteséget kellett leírnia, miután Venezuela központi bankja nem fizette ki a megrendelt bankjegyek árát.
  • A brit korrupcióellenes hivatal 2010-ben már vizsgálta a céget, akkor néhány alkalmazott ügyködése miatt, akik meghamisították a gyártáshoz használt papír teszteredményeit, és a cég szerint összesen 35 millió fontos kárt okoztak a vállalatnak.
  • Az ennél is súlyosabb esetet feltételező csalás miatti vizsgálatot pedig idén nyáron indították a brit hatóságok, mégpedig a cég Dél-Szudánnal közös ügylete miatt. A 2011-ben függetlenné vált ország a céggel gyártatja saját bankjegyeit annak kelet-afrikai gyárában, de felmerült annak gyanúja, hogy a vállalathoz köthető személyek saját külön kis titkolt üzleteket folytatnak helybéliekkel.

A cég a Bank of England számára megrendelt valamennyi bankjegyet Debden-ben, Essex megyében állítja elő.

Az eshetőség megvan arra, hogy ha a cég működését nem sikerül újra eredményessé tenni, eljöhet az az idő, amikor az Egyesült Királyságon kívüli riválisai veszik át szerepét - azaz a brit jegybank kibocsátotta bankjegyeket is az országon kívül fogják gyártani.

A 2017-ben világszerte kibocsátott, 171 milliárd darab bankjegy körülbelül 11 százalékát alig néhány cég állította elő, ezek között a De La Rue a vezető gyártó.

Minden héten annyi bankjegyet gyártanak, hogy azokat egymásra helyezve, kétszer olyan magas lenne, mint a Mount Everest.

A vállalat legfőbb versenytársa, a német Giesecke & Devrient cég, 100 központi bank számára készít bankjegyeket.

A brit gyártó nagy konkurense a német Giesecke & Devrient Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

A brit cég új bankjegybiztonsági megoldások kidolgozásával próbálja megőrizni pozícióját. Ám egyesek szerint ez is kevés lehet. A Markets.com piaci elemzője szerint a De La Rue "a bukás szélén áll", melyben az említett körülmények mellett a menedzsment válsága és a sorozatos hibás vezetői döntések is szerepet játszanak.