Elképesztő zuhanásban a kínai ipari vállalatok nyeresége

TRUMP, Donald
Kingtao, 2018. október 19. A 2018. október 18-i képen konténert rakodnak daruval egy teherhajóra a kelet-kínai Santung tartománybeli Kingtao kikötőjében. A kínai statisztikai hivatal október 19-én közzétett adatai szerint az ország gazdasága 2018 harmadik negyedévében a vártnál alacsonyabb, 6,5 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A világ második legnagyobb gazdaságát irányító ázsiai állam bruttó hazai termékének (GDP) legutóbbi mutatószámai szintén csalódásra adnak okot. Elemzők szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági teljesítmény az Egyesült Államokkal folytatott külkereskedelmi vitának tudható be. Donald Trump amerikai elnök 2018 tavaszán 150 milliárd dollár összértékű kínai acél- és alumíniumtermék amerikai importvámját emelte meg, gazdasági válaszlépésre kényszerítve ezzel Kínát. MTI/EPA/Roman Pilipej
Vágólapra másolva!
A kínai ipari vállalatok nyeresége nyolc hónapja a legnagyobb mértékben zuhant októberben a változatlanul nyomott termelői árak, valamint az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború következtében.
Vágólapra másolva!

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ipari vállalatok nyeresége éves összevetésben 9,9 százalékkal 427,56 milliárd jüanra (60,7 milliárd dollár) esett vissza a múlt hónapban, szeptemberhez képest pedig 5,3 százalékot zsugorodott.

Az adatok immár három hónapja tartó visszaesést mutatnak, ráadásul az év első két hónapja óta idén az októberi volt a legnagyobb mértékű zsugorodás.

A január-októberi időszakot tekintve a tavalyi év azonos időszakához képest az ipari vállalatok nyeresége 2,8 százalékkal 5,02 ezer milliárd jüanra csökkent, míg a január-szeptemberi időszakban éves összevetésben még csupán 2,1 százalékos zsugorodást mértek. A vállalati nyereségesség kulcsfontosságú mutatójának számító termelői árindex októberben három éves mélypontra esett vissza éves összevetésben.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A statisztikai hivatal két héttel ezelőtt közölt adatai szerint októberben a kínai ipari termelés növekedése is jelentősen elmaradt a várakozásoktól, éves összehasonlításban ugyanis csupán 4,7 százalékos bővülést mértek, szemben a szeptemberi 5,8 százalékkal.

A kínai ipar teljesítményére jelentősen rányomja a bélyegét az egyre elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború, amelynek hatására visszaestek Kína exportmegrendelései. A konfliktus lezárására a felek jelenleg egy részmegállapodás kidolgozásáról egyeztetnek.

Mivel azonban az esetleges részmegállapodás aláírásának dátumát továbbra is bizonytalanság övezi, egyelőre nem tudni, hogy azzal elodázható lenne-e a december 15-ére kitűzött, további kínai árukat sújtó újabb amerikai pótvámok hatályba lépése.