Óriási potenciál van a hazai pulykatartó ágazatban

pulyka, illusztráció
Vágólapra másolva!
Tavaly május óta jó a pulykapiaci helyzet, az állatvédők nyomása miatt várhatóan csökkenő nyugat-európai termelést pedig ki lehetne használni, ha végrehajtanák az ágazat fejlesztési stratégiáját, amely öt év alatt 55 milliárd forint forrást igényelne – mondta a Világgazdaság beszámolója szerint egy szakmai konferencián Erdélyi István, a magyarországi tenyésztő és szaporító cégeket, pulykahizlalókat és -feldolgozó üzemeket tömörítő Magyar Pulykaszövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

Magyarország 2004-es európai uniós csatlakozásakor még évi 140 ezer tonna pulykát állított elő, jelenleg csak évi 97-98 ezer tonnát, ezzel az uniós tagországok között a hetedik helyen áll – mondta egy szakmai konferencián Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Lengyelország ugyanezen időszak alatt ellentétes utat járt be: a csatlakozáskori 170 ezer tonnát mostanra csaknem 500 ezer tonnára növelte.

pulyka, illusztráció Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az egy főre jutó hazai fogyasztás is csökkent az elmúlt években, mégpedig a 2004-es 7,5 kilogrammról 4 kilogrammra, azaz az európai átlagra. Ám ezalatt a csirkehúsfogyasztás a duplájára nőtt.

A pulykahús beltartalmi értékei sok húsféleségénél jobbak, bizonyos tulajdonságaiban a csirkehúsénál is, az afrikai sertéspestis (ASP) miatt kieső sertéshúsnak pedig jó helyettesítője.

Erdélyi István szerint a következő időszakban kiváló lehetőségek adódnak a hazai pulykatenyésztők előtt, de ennek kihasználásához jelentős fejlesztésekre van szükség. A kereskedelmi láncokra és az élelmiszer-előállítókra nagy nyomást kifejtő állatvédők tevékenysége következtében Nyugat-Európában a következő években 20 százalékkal csökkenhet az egységnyi területen előállítható pulyka mennyisége a szakértők kalkulációi szerint.

Az így keletkező űrt pedig jelentős részben a magyar export tölthetné ki.

A lengyel pulykaágazatban már dolgoznak ezen, és elkészült a magyar baromfiágazat fejlesztési stratégiája is – amelyet a Világgazdaság mutatott be először –, kiemelten kezelve a pulykaágazati fejlesztéseket. Ezt ismertetve Erdélyi István elmondta, hogy a vágóhidak korszerűsítése mellett a kapacitásukat is növelni kellene 20 százalékkal, ehhez 2020 és 2025 között 15 milliárd forintra lenne szükség.