Csődhullám söpörhet végig a kínai bankokon?

Sanghaj, Putung, felhőkarcolók
Vágólapra másolva!
Újabb figyelmeztető jel érkezett Kínából, ugyanis az ország jegybankjának friss felmérése szerint a helyi bankok több mint 13 százaléka erősen kockázatosnak számít. Az adat sok más makroökonómiai mutató mellett szintén a távol-keleti óriás gazdasági gondjairól árulkodik, amelynek hátterében ott áll többek között az USA-val vívott kereskedelmi háború is.
Vágólapra másolva!

A jegybank jelentése alapján az ország pénzügyi szektorában működő 4379 cégből 586 kifejezetten sebezhetőnek számít. Főként a vidéki mezőgazdasági övezetekben található, kisebb pénzintézetek sorolhatók közéjük – emeli ki a National Review cikke.

Miközben a külföldi érdekeltségű bankok stabilan állnak a lábukon, a kisebb, vidéki hitelintézetek közel egyharmada kifejezetten kockázatosnak tekinthető.

Ennek oka, hogy az ügyfeleik közé tartozó, elsősorban szintén kisebb vállalkozások erősen megszenvedik a kínai gazdasági növekedés lelassulását, illetve az Egyesült Államok által kivetett vámok negatív hatását.

A központi bank valamennyi, veszélyben lévő kisbankot tájékoztatta arról, hogyan ítéli meg a helyzetüket. Emellett ajánlásokat fogalmazott meg számukra arra vonatkozóan, hogy üzletpolitikájukban milyen változtatásokat lenne érdemes végrehajtani, milyen mértékben kellene emelni az alaptőkét és milyen szintre kellene csökkenteni a rossz hitelek állományát.

Felhőkarcolók Sanghajban Forrás: AFP

Most felcsillanni látszik az esélye, hogy Washington és Peking álláspontja közeledik a kereskedelmi háborúban, és legalább

egy ideiglenes, a tervek szerint december 15-ével hatályba lépő megállapodást sikerül tető alá hozniuk.

Ennek értelmében az USA a mobiltelefonok, laptopok és játékok esetében 156 milliárd dollárral csökkentené a kínai termékekre kivetett vámterheket, Kína pedig kötelezettséget vállalna arra, hogy a jelenleginél nagyobb mennyiségben vásárol mezőgazdasági termékeket az Egyesült Államoktól.

Azt ma még persze nehéz lenne megjósolni, hogy a kereskedelmi háborúban ellenérdekelt felek között valóban létrejön-e megegyezés, azt pedig még nehezebb, hogy ez milyen mértékben segítheti a nehéz helyzetben lévő kínai bankok gazdálkodását.