Jól kezdett a hongkongi tőzsdén az Alibaba

Alibaba, tőzsde
Employees walk past a logo of Alibaba at the headquarters of Chinese e-commerce giant Alibaba in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 15 September 2014. Jack Ma, expected to become China's richest man this weekend after Alibaba's initial public offering (IPO) in New York, said on Wednesday (17 September 2014) he will not emigrate. The Alibaba founder said on the company's official microblog that he has no plans to emigrate, despite rumors spreading online that he intends to move to Hong Kong. "I never thought I would emigrate anywhere," said Ma. "I was born in Hangzhou, studied in Hangzhou and started my business in Hangzhou." Ma said he has always been a Hangzhou resident and he has not planned to change his status in the past, at present or in the future. Ma started Alibaba in 1999 in Hangzhou, capital of east China's Zhejiang Province. Alibaba is set to raise more than 20 billion U.S. dollars through its IPO, the largest ever in U.S. history. Alibaba began its roadshow last week and kicked off its Asian roadshows in Hong Kong on Monday. The company is expected to start trading on the New York Stock Exchange as early as Friday.
Vágólapra másolva!
A kínai e-kereskedelmi óriás részvénye 8 százalékot emelkedett kedden Hongkongban, a tőzsdei bevezetés első napján. Ez pedig igen kedvező nyitánynak számít, tekintve hogy a városállam éppen hónapok óta tartó tüntetések miatt forrong.
Vágólapra másolva!

Kedden kezdődött meg a kereskedés az Alibaba részvényével a hongkongi tőzsdén, és helyi idő szerint délután már 8 százalék fölötti pluszban is állt a kínai óriás papírja. A kezdeti árfolyam ugyanis 176 hongkongi dollár volt, és volt olyan időszak, amikor 190,45 dolláron forgott a részvény. Végül az Alibaba 6,6 százalékos emelkedéssel, 187,60 dolláron fejezte be a napok.

Az e-kereskedelmi vállalat papírjával 2014 óta kereskednek New Yorkban, és akkor az a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás be is állította a világrekordot 25 milliárd dollárral.

Ráadásul az USA-ban idén az Alibaba az ötödik leginkább kereskedett részvény. A társaság korábban azért New Yorkban ment tőzsdére, mert az akkori szabályozások nem tették lehetővé a hongkongi elsődleges részvénykibocsátást. Ezek a szabályok aztán enyhültek, és az Alibaba már egy ideje tervezi is a hongkongi üzletet, de az elmúlt hónapok tüntetéseiből adódó bizonytalan környezet miatt elhalasztották a tőzsdére lépést.

Az Alibaba részvényének teljesítménye az első hongkongi kereskedési napon Forrás: Investing.com

A mostani másodlagos részvénykibocsátással a vállalat legalább 11,3 milliárd amerikai dollárnak megfelelő tőkét vont be a befektetőktől, ami a városállam számára is jó hír. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a piaci szereplők a mostani politikai bizonytalanságok ellenére is bíznak Hongkongban.

Nem meglepő, hogy a hongkongi tőzsde vezérigazgatója, Charles Li külön meg is köszönte az Alibabának, hogy a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban a vállalat „végre hazatért".

Az Alibaba egyébként nincs túlságosan rászorulva a készpénzre. Amellett, hogy a vállalat alapítója, Jack Ma, Kína leggazdagabb vállalkozójának számít a 39 milliárd dolláros vagyonával, a cég maga is több mint 30 milliárd dolláros készpénzállományon ül. Ehhez jön még, hogy az idei kínai Szinglik Napja a beszámolók szerint 38,4 milliárd dollárnyi eladást produkált november 11-én, ami 26 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet.

A vállalat emellett közölte, a részvényeladásokból befolyó tőkét a terjeszkedési stratégiákra fordítják majd, annak érdekében, hogy még több felhasználót érjenek el. Kiemelték, hogy a továbbiakban is hosszú távon gondolkodnak az innovációk és a beruházások terén egyaránt.