Már nincs annyi sertéshús a világpiacon, amennyi Kínának kellene

sertéspestis illusztráció
--FILE--A customer shops for pork at a supermarket in Yichang city, central China's Hubei province, 25 December 2018. Pork prices in China have fallen below their production cost, meaning farmers are selling their animals at a loss, data released Tuesday shows. The price of lean pork meat in northeastern China and Inner Mongolia, two of the top pork-producing regions, were at 8.5 yuan ($1.25) and 7.5 yuan per kilogram, respectively, as of Tuesday, according to industry consultancy Soozhu. On average, a kilogram of pork in China costs 12.5 yuan to 13 yuan to produce. Pork prices have been plummeting since late last year after farmers rushed to slaughter their pigs before they were contaminated by African swine fever. By mid-December, prices in the northeast provinces had fallen 31% from a year earlier, Bloomberg reported.
Vágólapra másolva!
Egyre nehezeben tudják kielégíteni az exportáló országok Kína igényét a sertéshúsra. Úgy tűnik, bármennyire is nagy az erőfeszítés, a világ lassan kifogy a biztonságosan forgalmazható és fogyasztható disznóhúsból, miközben a brutális áremelkedés ellenére sem akar csillapodni a kínaiak étvágya.
Vágólapra másolva!

A kínai infláció idén októberben 3,8 százalékos volt. Ez a mérték jócskán meghaladta a Peking által kívánatosnak tartott inflációs célt, a 3 százalékot. Az árak emelkedésében döntő szerepet játszott a sertéshús drágulása, mely a jelek szerint véget nem érő folyamat: a rendelkezésre álló hús mennyisége folyamatosan csökken, Kína már stratégiai tartalékainak egy részét is felszabadította, az árak nőnek, a kereslet viszont nem lankad.

Kérdés persze, hogyan bírja ezt, nem pusztán Kína, hanem a világ többi része is, melynek legfontosabb sertéshús exportálóira egyre nagyobb nyomás nehezedik a távol-keleti helyzet miatt.

A Guardian beszámolójából kiderül, hogy egyre nehezebben.

Kína hivatalosan 2018 augusztusában jelentette, hogy az országban megjelent a rettegett afrikai sertéspestis (ASF), az emberre nem, de a vaddisznókra és a haszonállatokra egyaránt veszélyes kór. Terjedését eddig nem sikerült megállítani, aminek következtében Kína ezidáig állományának nagyjából 40 százalékát, több tízmillió haszonsertést veszített el (a veszteség pontos mértéke körül vannak kérdőjelek, mert külső elemzők és Peking is néha egymástól eltérő számokat közöl).

Sertéshúst kínáló piacon nézelődik egy vásárló Kínában Forrás: AFP/Imaginechina/Yi Chang

Mindeközben a kínai fogyasztók továbbra is igénylik a sertéshúst. Egy átlagos kínai egy évben nagyjából 30 kilogrammot fogyaszt abból. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban évente a fogyasztók 26 kilogramm marhahúst esznek, a briteknél 18 kilogrammot. Ugyanakkor a hús ára az egekben, a készletek fogynak.

"A termelői ár július óta 125 százalékkal emelkedett" - mondja egy nemzetközi élelmiszeripari elemzőcég szakértője.

Ez pedig az egész szektorra hatással van. Például egy sencseni étterem tulajdonosa elmondta, az áremelkedés miatt, havonta 10 ezer jüannal (kb. 420 ezer forint) többet kell költeniük, hiszen magasabb áron jutnak hozzá a nyers húshoz. Ez az összeg egyébént két éttermi munkavállaló havi fizetésének felel meg.

A sertéshústól valamilyen módon függő vállalkozások - például a vendéglátósok - attól tartanak, ha az árak a kínai új év előtt (2020 január vége) nem csökkennek, sokan fel kell hogy adják vállalkozásukat.

S mit tehet a többi ország ebben a helyzetben?

Ameddig lehet, ellátja a kínai és a vietnámi piacokat biztonságos hússal illetve élőállattal úgy, hogy közben egyre több helyen üti fel a fejét a betegség. Például Európában is számos országban jelen van, s noha olyan mértékű járványról, mint Kínában, nem lehet beszélni, terjedése az utóbbi évben felgyorsult.

A két Koreát elválasztó határhoz közel, a betegség miatt leölésre kijelölt disznókat terelnek össze egy farmon Forrás: AFP/Yelim Lee

Kína pedig felvásárol minden elérhető mennyiséget a piacokról. Míg például tavaly szeptemberben 94 millió kilogramm sertéshús került az országba, addig idén szeptemberben már 161 millió kilogramm. A kínai hatóságok pedig lázasan egyeztetnek brazil, írországi és más államokban lévő farmokkal is az import növeléséről. Peking nemrégiben hatályon kívül helyezte a kanadai importra vonatkozó tiltást.

Mindeközben Európában az év eleje óta átlagosan 35 százalékkal drágult a sertéshús. A sertéshús iránti igény azonban olyan nagy Kínában, hogy úgy tűnik, azt nem lehet kszolgálni.

- állítja az elemző.

A világ globális sertéshús-exportja 2017-ben közel 30 ezer millárd dollár volt, melyből az USA mellett több nagy európai exportáló ország is hatalmas szeletet hasított ki:

Ugyanakkor ezek a nagy európai sertéshús-exportáló országok szintén komoly nehézségek elé néznek. Németország és Dánia már kerítést épített a határra azért, hogy megakadályozza a betegséget hordozó vadállatok átjárását egyik térségből a másikba. Lengyelországon pedig keresztüljutott a járvány, ami a keleti végek után most a nyugati országrészben pusztít. Lengyel jelentések szerint a sertéspestis néhány nappal ezelőtt már 70 kilométerre volt a közös lengyel-német határtól.