A Louis Vuitton anyacége veszi meg a Tiffanyt

Párizs, 2019. november 25. A Tiffany & Co amerikai ékszerkereskedelmi vállalatának üzlete a párizsi Champs Élysées-n 2019. november 25-én. A világ vezető luxuscikkgyártó és -forgalmazó csoportja, a párizsi székhelyű LVMH bejelentette, hogy14,7 milliárd euróért felvásárolja a Tiffanyt, ami a francia konszern eddigi legnagyobb értékű akvizíciója. MTI/EPA/Yoan Valat
Vágólapra másolva!
A francia LVMH luxuscikk-forgalmazó konszern 14,7 milliárd euró (4925 milliárd forint, részvényenként 135 dolláros, kb. 41 ezer forintos) kivásárlási árban egyezett meg az amerikai Tiffany ékszerkereskedelmi vállalattal - jelentette be a francia konszern.
Vágólapra másolva!

Az ügylet tervét mindkét cég igazgatótanácsa elfogadta. A kivásárlási ajánlatot a Tiffany részvényeseinek még jóvá kell hagyniuk.

Az akvizíció lezárására a részvényesek beleegyezése és a szokásos felügyeleti engedélyek függvényében a jövő év közepén kerülhet sor.

A francia luxuscikk-forgalmazó konszern és az amerikai ékszerkereskedelmi vállalat között folyó tárgyalások ténye tavaly novemberben vált ismerté. Akkor a források még 120 dolláros részvényenkénti kivásárlási árról számoltak be értesüléseik alapján.

A francia konszern a múlt héten emelte meg ajánlatát 130 dollárra.

A 182 éves múltra visszatekintő amerikai Tiffany ékszeripari vállalat megvásárlása a francia LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton SE) konszern eddigi legnagyobb akvizíciója.

A Tiffany amerikai ékszerkereskedelmi vállalat üzlete a párizsi Champs Élysées-n Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Az 1837-ban Charles Lewis Tiffany által egy manhattani ékszerüzletként alapított Tiffany & Co. vállalat 14 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ebből 5 ezer ékszerkészítő szakembert.

A vállalat világszerte több mint háromszáz ékszerüzlettel rendelkezik.

A 2017-es pénzügyi évben 4 milliárd dollár bevétel mellett 721 millió dollár működési eredményt ért el és 446 millió dolláros nyereségre tett szert.

A világszerte 145 ezer alkalmazottat foglalkoztató francia LVMH a 2018-as pénzügyi évben 46,8 milliárd euró értékesítési árbevétel után 10,0 milliárd euró működési eredményt ért el és 6,3 milliárd euró nyereségre tett szert.