Több elismerést is kapott a magyar gazdaság, új segítség jön a lakáshiteleseknek

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Moody's mellett az OECD is javította a magyar gazdaság növekedési kilátásaira vonatkozó előrejelzését. A héten az is kiderült, hogy komoly bírságot kaphatnak azok, akik szeméttel fűtenek. Külföldön újabb rekord felállítására készül az Alibaba, és folytatódik a Boeing botrányokkal tüzdelt időszaka, ezúttal hétezer repülőgéppel lehet probléma. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Milliók otthonhoz jutását segítheti egy újabb gazdaságvédelmi lépés

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten elmondta, hogy a Gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontja vált érvényessé, jövő január 1-től áfa-visszatérítési támogatás jár a kistelepüléseken építkezőknek, ötmillió forintos összeghatárig.

illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Az intézkedés amellett, hogy hozzájárul a lakásállomány megújulásához és a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséhez, a vidéki építőipari vállalkozásokat is helyzetbe hozza. A támogatást azon a 2486 településen lehet igénybe venni, ahol a falusi csokot is, vagyis a kedvezmény mintegy két és félmillió magánszemélyt érint.

Több mint 600 devizahiteles lakhatási gondja oldódhat meg

Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a héten elmondta, hogy 650 korábbi devizahiteles család lakhatását oldhatja meg végérvényesen az a törvényjavaslat, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés; az új rendelkezések az eszközkezelő programot egészítik ki.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A módosítás nyomán azok az eszközkezelős ügyfelek is jelezhetik, hogy visszavásárolnák a bankok által elvett otthonukat, akik bár megfeleltek a feltételeknek, a korábbi határidőig mégsem válaszoltak az erről szóló megkeresésre.

Hatalmas leépítésre készül a Deutsche Bank a robotizáció miatt

Komoly átszervezési projektet hajt végre a Deutsche Bank a következő években, amelynek az is része, hogy tízezres létszámban helyettesítenének emberi munkaerőt gépekkel és algoritmusokkal.

Deutsche Bank Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Ennek kapcsán Mark Matthews, a bank vállalati és befektetési banki üzletágának vezetője egy interjúban jelezte, az algoritmusok jelentősen növelik a termelékenységet és javítják a kapacitásokat, a teljes program keretében pedig a német pénzintézet összesen 6,6 milliárd dollárt kíván megspórolni a következő három évben.

Javította az OECD és a Moody's a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó adatait

Tavalyhoz képest lassul, de a korábban vártnál gyorsabb lesz Magyarország idei és jövő évi gazdasági növekedése az OECD legfrissebb előrejelzése szerint.

A bérnyomás miatti infláció növekedése mellett idén 4,8 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal nő a magyar hazai össztermék (GDP) a tavalyi 5,1 százalék után – írta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Gazdasági kilátások címmel, fél évente megjelenő kiadványában.

A Moody's Investors Service a héten Londonban ismertette éves adósprofil-jelentését, amely szerint a magyar gazdaság növekedése - a kisebb lassulás ellenére - a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad.

illusztráció Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a magyar szuverén adósprofilt alátámasztó tényezők között van az erőteljes gazdasági növekedés, az államháztartási hiány és az államadósság-teher csökkentése melletti elkötelezettség, valamint a magyar gazdaság külső sérülékenységeinek jelentős mértékű és fenntartható mérséklődése.

Rekord üzletre készül Hongkongban az Alibaba

Az idei év eddigi legnagyobb részvénykibocsátására készül a kínai Alibaba november 26-án Hongkongban. A kínai e-kereskedelmi óriás várhatóan 176 hongkongi dolláron (22,48 amerikai dollár) dobja majd piacra részvényeit a hongkongi tőzsdén.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Chen Jialiang

A kínai óriás 500 millió új részvényt viszi a börzére, amelyből 50 millió darabot tartanának fenn a kisbefektetőknek. Ezen kívül 75 millió olyan részvényopciót is fenntart majd a cég, amelyet a kijelölt bankok akkor értékesíthetnek, ha az eredeti kibocsátási mennyiséget meghaladó kereslet mutatkozik a papír iránt.

Az autóipar a magyar kisvállalkozások gyarapodásához is hozzájárul

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a héten a CEE Automotive Forum járműipari rendezvényén elmondta, hogy a magyarországi autógyárak működéséből a belföldi kisvállalkozások is gyarapodhatnak, ám technológiai fejlődésükhöz a kormánynak is hozzá kell járulnia.

illusztráció Forrás: Cruise Automation

A miniszter szerint a nagy gyártóknak is kedvez, ha belföldi beszállítókkal működhetnek együtt, utóbbiak azonban csak hatékonyan üzemeltethető, automatizált rendszerekkel léphetnek be a legkorszerűbb ipari technológiák piacára. A magyar beszállítók fejlődését ezért a kormány is ösztönzi, például a tudásátadás lehetőségeinek megteremtésével és a Beszállítói-fejlesztési Programon keresztül. Utóbbi esetében eddig 9 milliárd forinttal támogatták a kis és közepes vállalkozásokat.

Fontos határidő jár le a kötelező felelősségbiztosításnál

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra figyelmezteti az érintett, váltani szándékozó autósokat, hogy mivel a december 1-jei határidő idén vasárnapra esik, kgfb-szerződésük személyes vagy levélben történő felmondását legkésőbb november 29-ig juttassák el biztosítójukhoz.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

Mivel a felmondásnak a határidőre be is kell érkeznie, azt levélben szerdáig, a biztosító ügyfélszolgálati irodájában pedig legkésőbb péntekig lehet jelezni. Az elektronikus úton történő felmondásra még a hétvégén is volt lehetőség, az erre vonatkozó határidőkről az adott felületeket üzemeltető alkuszok vagy biztosítók adtak tájékoztatást.

Kartellbirságot kapott több német autógyártó is

Mintegy százmillió eurós kartellbírságot rótt ki a német szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt) a szerkezetiacél-beszerzések árának egyeztetése miatt a Volkswagen, Daimler és BMW autógyárakra. Az autógyárak elismerték a kartellezés tényét és elfogadták az eljárás lezárását bírság kivetésével.

illusztráció Forrás: AFP/Oliver Lang

A német autógyárak ellen három és fél éve indult vizsgálat számos acélipari vállalat ellen folytatott kartell-eljárás keretében, amit a bonni versenyhivatal tavaly zárt le 205 millió eurós bírság kivetésével.

Súlyos bírság jár idehaza a hulladékégetésért

A jogszabály szerint az előírásokat megszegőknek 100 ezer forintot kell fizetniük, ha nyílt téren égetnek illegálisan hulladékot, valamint 300 ezer forint a bírság, ha valaki bármely anyagot engedély nélkül háztartási tüzelőberendezésben éget el.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Christian Thompson

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az építési fahulladékot, a kezelt fát, a rétegelt lemezeket, a bútorlapokat, a fáradt olajat vagy éppen az autógumit.

Újabb gond a Boeingekkel

A Boeingnek - egy 2018 áprilisában történt baleset miatt - most mintegy 7000, aktív repülőgépét kell ellenőriztetnie és azokon a szükséges módosításokat elvégeztetni, hogy az akkori tragikus esethez hasonló, ne fordulhasson elő többet.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság mindenre kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy "potenciális szerkezeti gyengeségről" van szó, amely érinti a Boeing valamennyi, a 737 NG családba tartozó gépét.

Az élő koncertek és a fesztiválok húzzák a zeneipart

Az élő koncerteknek köszönhetően a briteknél a zenei turizmus is jelentősen nőtt 2018-ban és elérte a 11,2 millió fontot, a teljes zeneipar pedig 5,2 milliárd fonttal járult hozzá a szigetország gazdaságához.

illusztráció Forrás: Dave J Hogan/Getty Images

A koncertlátogatók száma tavaly elérte a 24,9 milliót, tehát nagyjából szinten maradt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, viszont 2018-ban 23 százalékkal többen, 4,9 millióan vettek részt különböző fesztiválokon Nagy-Britanniában.