Látványos videón az elmúlt 50 év előadói

Legtöbbet eladott albumok
Vágólapra másolva!
A világ zeneiparának bevételei immár évről évre nőnek, a tavalyi esztendő is jelentős, közel kétszámjegyű bővülést hozott, ami 1997 óta a negyedik legmagasabb éves szintű növekedést jelentette. Tavaly nemcsak ismételten nőttek az iparág bevételei, de globálisan a növekedés üteme is gyorsult. A közelmúltban készült egy látványos grafika, amelynek segítségével szinte napi bontásban nyomon követhetjük, hogy az elmúlt fél évszázadban miként alakult a legnépszerűbb könnyűzenei hanghordozók toplistája.
Vágólapra másolva!

A globális zeneipari bevételek a múlt évben megközelítették a 20 milliárd dollárt, ami egyébként megegyezik a 2005-ös szinttel. Ám a 2005-ös és a 2018-as 20 milliárd nem könnyen összehasonlítható. 2005-ben ugyanis a globális zeneipari bevételek 90 százaléka még a cd eladásokból származott, ma ez alig 20 százalék, miközben a zeneipari bevételek több mint a felét napjainkban már a 2005-ben lényegében még nem létezett digitális bevételek adják.

Ezek az adatok kitűnően szemléltetik, hogyan alakult át az iparág belső struktúrája az újabb és újabb hanghordozók megjelenésével, illetve a zenehallgatási szokások változásával.

Az 1969 és 2019 között legnagyobb példányszámban eladott zenei hangdordozók:

(A grafika az éves hivatalos lemez- és digitális kislemez eladási statisztikák alapján készült.)