Összeomlott a világ legjobban teljesítő részvénye

HK bourse to launch MSCI futures for mainland share index China Chinese stock share price index
Chinese investors talk with each other in front of a screen displaying stock indices and prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Chengdu city, southwest China's Sichuan province, 12 March 2019. Hong Kong's bourse announced plans to introduce futures contracts on the MSCI China A-share Index on Monday, as demand for risk management tools from international investors eyeing mainland equities rises. Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd, the operator of the HK bourse, signed a license agreement with index provider MSCI to offer a hedging instrument covering the mainland's 421 large and mid cap A shares via the Stock Connect program until MSCI completes its inclusion, according to the HKEx website.
Vágólapra másolva!
Lényegében egy szempillantás alatt eltűnt a világ legjobban teljesítő részvényének teljes értéke. A márványbányászatban utazó kínai vállalat teljesítménye azonban eddig is igen homályos volt, de az izgalmakat csak tovább fokozta a mostani összeomlás.
Vágólapra másolva!

Egyetlen nap alatt 98 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén a kínai ArtGo Holding márvány-bányászati cég részvényárfolyama. Az összeomlás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az MSCI úgy döntött, nem veszi fel a vállalatot az indexeibe. A befektetői pánik eredményeként több mint 5 milliárd dollárnyi értéket veszített a cég, szinte egy szempillantás alatt – írja a CNBC.

Az ArtGo Holdings jelentősége azonban abban áll, hogy a beszakadása előtt az övé volt a világ legjobban teljesítő részvénye.

A papír ugyanis ebben az évben 3800 százalékot emelkedett.

A MSCI elutasító döntése viszont azt követően érkezett, hogy a The Wall Street Journal lehozott egy cikket, amelyben a „rejtélyes márványbuborékról" értekeztek. Az írásban a lap rámutatott, hatalmas szakadék van az ArtGo valódi teljesítménye és a részvényárfolyama között. Kiemelték, miközben idén egyáltalán nem emelkedett érdemben a márvány iránti kereslet, a cég papírja mégis elképesztő erősödést produkált.

Az ArtGo Holdings részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Más szóval, eléggé úgy tűnik, hogy tisztán spekulatív kereskedésről volt szó, amelynek semmi köze nem volt az ArtGo fundamentális teljesítményéhez. Ezt pedig a globális indexeket üzemeltető MSCI nem díjazta.

A Wall Street Journal tézisét támasztja alá az is, hogy

miközben az ArtGo bevételei idén, éves bázison, 56 százalékot zuhantak, a papírt ez sem rázta meg, és még tovább emelkedett az árfolyam

– ami normális esetben merőben szokatlan jelenség.

A vállalat tőzsdei értékeltségét mérő ár-bevétel ráta egyébként az összeomlás előtt még a 73-as szinten állt, majd hirtelen lezuhant egészen 1,51-ig – derül ki a FactSet adataiből.

A CNBC kereste az MSCI és az ArtGo képviselőit is, de míg előbbinél nem kívántak nyilatkozni, addig a kínai vállalatot nem sikerült elérni.