Tiltott növényvédő szerek használata miatt büntették a vegyipari konszernt

Bayer
FILE - A file photo dated 31 January 2013 shows the logo of Bayer is lit up behind the old factory gate of the chemical and pharmaceutical company in Leverkusen, Germany, 31 January 2013. Bayer has purchased cancer specialists Algeta. Photo: Oliver Berg | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Monsanto agrokémiai társaság a vádak szerint még 2014-ben tiltott növényvédő szerekkel permetezett Hawaiin – írja az ABC News.
Vágólapra másolva!

A hosszú vizsgálatok után a céget most találta bűnösnek a bíróság. A Monsanto beleegyezett abba, hogy 10 millió dollárt fizet a jogellenesen tárolt növényvédő szer miatt, amit veszélyes hulladéknak minősítettek.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

A most megítélt összegből 6 millió dollár a pénzbüntetés, míg 4 millió dollárt a helyi közösségnek kell kifizetnie.

Az ügyészek megállapodtak abban, hogy nem indítanak vádat a Monsanto ellen, ha az betartja a megállapodást, valamint az Egyesült Államok környezetvédelmi törvényeit.

– mondta Darren Wallis, a Bayer észak-amerikai kommunikációs alelnöke.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

A tiltott rovarirtószert a vállalat a kukorica vetőmagjánál és a kutatási növényeknél használt Hawaiin.

A Monsanto elismerte, hogy használták a szert, annak ellenére, hogy tudták, az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség már 2013-ban betiltotta azt. Ráadásul a társaság utasította az alkalmazottakat, hogy a permetezés után 7 nappal térjenek vissza a mezőre, annak ellenére, hogy 31 napig be sem lett volna szabad belépni a területre.