Rekordmélyre csökkenhetnek az önkéntes nyugdíjpénztári költségek

grafikon, diagram, kördiagram
Vágólapra másolva!
Az MNB által bevezetett önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatónak köszönhetően akár 0,5 százalék közelébe is süllyedhetnek a nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos költségek és az új mutatónak köszönhetően összehasonlíthatóvá válnak továbbá a biztosítási és a nyugdíjpénztári szektorok költségszintjei, aminek hatására fokozódhat a verseny – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak az MNB Biztosítási, pénztári és közvetítők felügyeleti terület igazgatója.
Vágólapra másolva!

Nagy Koppány a lapnak elmondta, hogy számításaik alapján, ha a jelenlegi költségszinttel dolgoznak az önkéntes nyugdíjpénztárak, akkor körülbelül 0,5 és 2,3 százalék között alakulhatnak a teljes költségmutató (TKM) értékek, attól függően, hogy 10, 20 vagy 30 évvel kalkulálunk.

Általában a 30 éves konstrukcióknál alacsonyabbak, míg a 10 éves futamidőnél magasabbak a költségek.

Jót tesz az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításoknak a versenyt fokozó új TKM mutató Forrás: Shutterstock

A versenyt az új TKM mutató fogja majd ösztönözni, amely a jövőben segíti a nyugdíjpénztári és a nyugdíjbiztosítási termékek összehasonlíthatóságát, hiszen egyik fő előnye, hogy azonos feltételek, jellemzők révén tesz lehetővé összehasonlítást a biztosítási és a nyugdíjpénztári szektorok költségszintjei között.

A TKM egy tag feltételezett hosszú távú nyugdíj-előtakarékossági költségét mutatja meg. Tartalmazza a vagyonkezelési és a befizetés arányos díjakat, magába foglalja a közvetett, alapkezelők számára fizetett díjakat is, tehát minden, az ügyfélre háruló költséget.

Az összehasonlíthatóság miatti verseny hatására azonban a 0,5 és 2,3 százalékos sáv alja felé tolódhatnak el a mutatók

- vélte az igazgató.

A költséghatékonyság már eddig is javult, így példéul a vagyonkezelési díjak mintegy 40 százalékkal csökkentek az elmúlt 15 évben, továbbá az önkéntes nyugdíjpénztári díjterhelési mutató a 2002-ben mért 1,66 százalékos értékről 2018-ban 0,76 százalékra esett vissza.

2014 óta 300 ezer nyugdíjbiztosítási szerződést értékesítettek a biztosítók, amivel növelték a lakossági öngondoskodási befektetéseket.

Forrás: Növekedés.hu