Az olajáron múlik az orosz gazdaság jövője

2019.11.21. 21:03

Az olajár alakulásának kiemelt hatása lesz az orosz gazdaság sorsának alakulásában. Mindazonáltal Oroszország messze nem passzív megfigyelője az olajpiac alakulásának. Az OPEC államaival közösen alakított szövetség ugyanis kész cselekedni, ha szükséges – mondja az orosz szuverén vagyonalap feje.

Miközben az olajár alakulása alapvetően határozza majd meg az orosz gazdaság jövőjét, a Russian Direct Investment Fund (RDIF) elemzői alapvetően optimisták Oroszországgal kapcsolatban. Az OPEC államaival fennálló szövetségi rendszer (OPEC+) ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy az olajhatalmak közbelépjenek a piacon, ha ezt a folyamatok indokolják.

Épp ezért úgy tűnik, az olajár a következő időszakban stabil lesz, ami arra utal, hogy az orosz piacon is folyamatos növekedés várható – mondta a CNBC-nek Kirill Dimitrijev, a RDIF szuverén vagyonalap vezetője.

Oroszországnak komoly előnyt jelent, hogy tagja az OPEC szövetségi rendszerénekForrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Az orosz olajár-függőséget erősíti, hogy szerdán a második legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB Bank vezetője jelezte, 2020-ban az alacsonyabb olajár jelentheti a legnagyobb kockázatot az ország gazdasága számára. Andrej Kosztin szerint ugyanis Oroszország annak ellenére is erősen függ a nyersanyagtól, hogy a kormány folyamatosan igyekszik diverzifikálni a gazdaságot.

Dimitrijev viszont arra alapozza az optimizmusát, hogy bár az olajpiac globális keresleti oldalán lehetnek zavarok és kedvezőtlen fejlemények, a kínálati oldalon az OPEC+ közbe tud lépni, és képes stabilizálni az árfolyamot, ha ez szükséges.

Az olajár egyébként a nagy zuhanások ellenére is emelkedett 2016 végéhez képest, ami nem kis részt annak tudható be, hogy az OPEC és külsős szövetségesei megállapodtak a kitermelés csökkentésében, annak érdekében, hogy egyensúlyba hozzák a keresletet és a kínálatot.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának alakulása 2016 vége ótaForrás: Investing.com

A nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú kőolaj jelenleg hordónként 60 dollár körül mozog, mindazonáltal sokan fogalmaznak meg aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy a globális kereslet akadozni fog, ahogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború negatív hatást gyakorol a világgazdaság növekedésére.

A jelenlegi OPEC+ kitermelés-csökkentési megállapodást decemberben vizsgálhatja majd felül a szervezet, amikor a tagok újra találkoznak. Eközben a Reuters kedden úgy értesült, hogy Oroszország valószínűleg nem kötelezné el magát egy mélyebb kitermelés-csökkentés mellett, figyelembe véve a jövő évre várt gyenge növekedési kilátásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK