Az olajáron múlik az orosz gazdaság jövője

Red Square in Moscow Lifestyle and Leisure travel TOURISM geography tourists moscow CITY travel destination city view capital city capital sightseeing
Moszkva, Vörös tér
Vágólapra másolva!
Az olajár alakulásának kiemelt hatása lesz az orosz gazdaság sorsának alakulásában. Mindazonáltal Oroszország messze nem passzív megfigyelője az olajpiac alakulásának. Az OPEC államaival közösen alakított szövetség ugyanis kész cselekedni, ha szükséges – mondja az orosz szuverén vagyonalap feje.
Vágólapra másolva!

Miközben az olajár alakulása alapvetően határozza majd meg az orosz gazdaság jövőjét, a Russian Direct Investment Fund (RDIF) elemzői alapvetően optimisták Oroszországgal kapcsolatban.

Az OPEC államaival fennálló szövetségi rendszer (OPEC+) ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy az olajhatalmak közbelépjenek a piacon, ha ezt a folyamatok indokolják.

Épp ezért úgy tűnik, az olajár a következő időszakban stabil lesz, ami arra utal, hogy az orosz piacon is folyamatos növekedés várható – mondta a CNBC-nek Kirill Dimitrijev, a RDIF szuverén vagyonalap vezetője.

Oroszországnak komoly előnyt jelent, hogy tagja az OPEC szövetségi rendszerének Forrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Az orosz olajár-függőséget erősíti, hogy szerdán a második legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB Bank vezetője jelezte, 2020-ban az alacsonyabb olajár jelentheti a legnagyobb kockázatot az ország gazdasága számára.

Andrej Kosztin szerint ugyanis Oroszország annak ellenére is erősen függ a nyersanyagtól, hogy a kormány folyamatosan igyekszik diverzifikálni a gazdaságot.

Dimitrijev viszont arra alapozza az optimizmusát, hogy bár az olajpiac globális keresleti oldalán lehetnek zavarok és kedvezőtlen fejlemények, a kínálati oldalon az OPEC+ közbe tud lépni, és képes stabilizálni az árfolyamot, ha ez szükséges.

Az olajár egyébként a nagy zuhanások ellenére is emelkedett 2016 végéhez képest, ami nem kis részt annak tudható be, hogy az OPEC és külsős szövetségesei megállapodtak a kitermelés csökkentésében, annak érdekében, hogy egyensúlyba hozzák a keresletet és a kínálatot.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának alakulása 2016 vége óta Forrás: Investing.com

A nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú kőolaj jelenleg hordónként 60 dollár körül mozog, mindazonáltal sokan fogalmaznak meg aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy a globális kereslet akadozni fog, ahogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború negatív hatást gyakorol a világgazdaság növekedésére.

A jelenlegi OPEC+ kitermelés-csökkentési megállapodást decemberben vizsgálhatja majd felül a szervezet, amikor a tagok újra találkoznak. Eközben a Reuters kedden úgy értesült, hogy

Oroszország valószínűleg nem kötelezné el magát egy mélyebb kitermelés-csökkentés mellett,

figyelembe véve a jövő évre várt gyenge növekedési kilátásokat.