Hatalmas műanyag-feldolgozót épít a Coca-Cola

Műanyag visszaküldés Kuala
A container filled with plastic waste from Australia is seen on May 28, 2019 before shipping back to the country of origin in Port Klang, west of Kuala Lumpur. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Coca-Cola ausztráliai és csendes-óceáni térségben működő leányvállalata, hatalmas műanyag-feldolgozó üzemet létesít a kenguruk földjén, számol be arról egy helyi lap.
Vágólapra másolva!

Az italgyártó a francia Veoliával közösen építi az üzemet, amely a PET-palackok feldolgozására koncentrál majd, hogy a cég ezzel is csökkentse a környezetet érintő műanyagterhelést.

Az ausztrál leányvállalat, a Coca-Cola Amatil, a tervek szerint már 2019 végére minden 10 palackból hetet újrahasznosított anyagokból állít elő.

Illusztráció Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A vállalat ügyvezető igazgatója a Sydney-ben tett bejelentés kapcsán elmondta, az újrahasznosított műanyagot jelenleg más országokból - elsősorban Tajvanról - szerzik be, és azt szeretnék, ha a saját üzem építésével ez megváltozna.

A projekt jelenleg az előkészítés fázisában van, az italgyártó és a francia partnercég közös munkacsoportban vizsgálja meg a tervezett üzemmel kapcsolatos gazdaságossági kérdéseket. A Coca-Colánál elmondták, pontos menetrend még nincs, de

semmiképpen sem években, legfeljebb hónapokban gondolkodnak a megvalósítással kapcsolatban.

A leendő feldolgozó telephely minden bizonnyal hozzájárul Ausztrália és a térség szemétgondjainak enyhítéséhez. Emlékezetes, hogy a közelmúltban Kína, majd Indonézia is úgy döntött, többé nem veszi át a fejlett országok hulladékát, így azoknak maguknak kell gondoskodniuk annak kezeléséről. Ez a fejlemény pedig Ausztráliát is érzékenyen érintette, hiszen az ország hulladékának jelentős részét eddig más országokba küldte.