Csehország is beáll a digitális óriásokat megadóztató államok közé

google, facebook adó
Vágólapra másolva!
A cseh kormány elfogadta a digitális adóról szóló előterjesztést, mely a digitális óriáscégekre vet ki adót. A törvényt még el kell fogadni kell a parlamentben, és az elnöknek is alá kell írnia. A prágai kormány egyáltalán nincs egyedül ezzel a szándékával, hiszen a világ más országai is hasonló adók bevezetésére készülnek, megelégelve, hogy ezek a cégek az interneten keresztül magas jövedelmet vesznek ki az adott országok gazdaságából, de nem ott adóznak utána.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint a 7 százalékos adóból származó potenciális bevétel évi öt milliárd cseh korona lehet, bár ezeknek a cégeknek (elsősorban a Google-ról és a Facebookról van szó) nagyon nehéz mérni a pontos bevételeit.

Alena Schillerova pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kormány ezzel egyértelmű jelzést küld az OECD és az EU felé, amely szervezetek idén nem találtak megoldást az országon kívülről érkező olyan vállalatok adóztatásának problémájára, amelyek a bevételeiket az országon kívül mutatják ki.

Csehország is rátenné a kezét a digitális óriások adóira Forrás: AFP/Philippe Huguen

Az adót évente becsülnék meg, a vállalatoknak pedig havonta kellene fizetniük azt, év végén pontosítva az adóbevallást.

Schillerova hozzátette, hogy

az olyan társaságok, amelyek számára a digitális forrásból érkező bevételek csak másodlagosak, mentesülnek az adó alól.

Ilyen lehet például egy autógyártó, amely a gépjármű digitális kijelzőjén hirdetéseket értékesít. Ehhez egy küszöbértéket is meghatároztak, a digitális bevétel nem érheti el a teljes bevétel 10 százalékát.

Forrás: Praguemonitor.com