Rekord üzletre készül Hongkongban az Alibaba

2019.11.20. 21:00

Az idei év eddigi legnagyobb részvénykibocsátására készül a kínai Alibaba Hongkongban. Most pedig a befektetők közelebbi képet is kaphatnak az üzletről, mivel egyes források szerint megvan, milyen áron dobják majd piacra a részvényeket.

Az Alibaba e-kereskedelmi óriás várhatóan 176 hongkongi dolláron (22,48 amerikai dollár) dobja majd piacra a részvényeit a hongkongi tőzsdén – értesült meg nem nevezett forrásból a CNBC. Ez egyébként mindössze 3 százalékos kedvezmény lenne az amerikai részvényárfolyamhoz képest.

Ez az árazás pedig azt jelentené, hogy összejönne 2019 eddigi legnagyobb részvénykibocsátása. Az említett árfolyam azonban az intézményi befektetőkre vonatkozna, a kiskereskedelmi árazásról szerdára várhatók hivatalos információk. Mindazonáltal a CNBC-nek nyilatkozó forrás szerint a kiskereskedelmi árazás nagyjából hasonló szinten lesz majd, mint az intézményi.

Rövid életű lehet az Alibaba tőzsdei rekordjaForrás: AFP/Imaginechina/Chen Jialiang

Az Alibaba a múlt héten kapott zöld jelzést a hongkongi szabályozó hatóságoktól a másodlagos részvénykibocsátáshoz. A társaság eredetileg korábbra tervezte az üzletet, de külső tényezők, főként a hongkongi tüntetéshullám miatt elhalasztották a kibocsátást.

A kínai óriás 500 millió új részvényt dobna piacra a városállamban, amelyből 50 millió darabot tartanának fenn a kiskereskedelmi befektetőknek. Ezen kívül 75 millió olyan részvényopciót is fenntart majd a cég, amelyet a kijelölt bankok akkor értékesíthetnek, ha az eredeti kibocsátási mennyiséget meghaladó kereslet mutatkozik a papír iránt. A vállalat korábban úgy nyilatkozott, a kezdeti árfolyam nem fogja meghaladni a 188 hongkongi dollárt – ez nagyjából 24,01 amerikai dollárnak felel meg.

Ha pedig valóban 176 hongkongi dollárra árazza a cég a papírt, akkor a kibocsátással 12,9 milliárd amerikai dollárt vonhat be friss tőkeként az Alibaba. Ez pedig az idei év eddigi legnagyobb tőkeemelése lenne.

Izgalmas napok jönnek a hongkongi tőzsdénForrás: AFP/Philippe Lopez

Mindazonáltal az Alibaba idei rekordja valószínűleg elég gyorsan meg fog dőlni. Decemberben jön ugyanis a Saudi Aramco hazai részvénykibocsátása (IPO), amely a várakozások szerint minden idők legnagyobb IPO-ja lesz.

Ezzel együtt az Alibaba hongkongi részvénye iránt igen erős kereslet mutatkozik. Ezt támasztja alá, hogy a cég a vártnál korábban zárta le az intézményi befektetők felől érkező megrendeléseket.

Az Alibaba részvényeivel november 26-án kezdődik majd a kereskedés a hongkongi tőzsdén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK