Hatalmas meglepetést okozhat az amerikai gazdaság

Horizontal BOURSE ECONOMIE ET FINANCES FINANCES WALL STREET PHOTO D'ILLUSTRATION STATUE TAUREAU DRAPEAU NATIONAL
The Wall Street Bull sculpture is seen in the Financial District on December 8, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Miközben az elmúlt hónapokban az elemzők többsége azzal volt elfoglalva, hogy megtippeljék, mikor üt be az amerikai recesszió, a Goldman Sachs szakértői szembe mennek az árral, és arra számítanak, jövőre pozitív meglepetést jön az USA-ban. Ez pedig egyes részvényekre is jó hatással lenne.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs elemzői arra számítanak, hogy az USA gazdasága jövőre összeszedi magát, és meglepetésszerű növekedést produkál majd. Ez pedig a részvénypiacokra is kedvező hatással lesz. Az elmúlt három hónapban ugyanis elsősorban az úgynevezett ciklikus részvények fűtötték a részvényralit.

A ciklikus részvények azok, amelyek tipikusan együtt mozognak a gazdasági növekedés alakulásával.

Miközben az S&P 500 részvényindex nagyjából 8 százalékot emelkedett ebben az időszakban, a ciklikus részvények mintegy 12 százalékot izmosodtak.

A banknál pedig úgy számolnak ez a trend a jövőben is kitart majd, meglovagolva az amerikai gazdaság fölpattanását – írja a CNBC.

Örülhetnek a részvénybefektetők

A jelenlegi teljesítmények ugyanis arra utalnak, hogy a részvénypiac az amerikai gazdasági növekedés erősödésére számít a következő hónapokban – mondta David Kostin, a Goldman vezető részvénypiaci stratégája. Hozzátette, egy ilyen forgatókönyv szerint azok a befektetők járhatnak jól, akik meglovagolják a gazdaság ciklikus erősödését, és lecsapnak az ehhez köthető részvényekben rejlő prémiumokra.

A részvénypiacokon is jó lehetőséget teremthet az amerikai gazdasági felívelés Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

A Goldmannál egyébként külön kiemelték a Russel 1000 index részvényeit, melyek igen érzékenyek a gazdaság teljesítményére, azonban még mindig nyomott értékeltségekkel (vagyis elég olcsón) forognak.

Közelebbről,

a bank 24 olyan részvényt talált, amely felülteljesítő lehet a szélesebb piaccal szemben, amennyiben az amerikai gazdasági növekedés javulást mutat.

Ezen részvények között olyan vállalatok vannak, mint a CBS, a Snap-On, a Kohl's, az Urban Outfitters vagy a TCF Financial. Kiemelték, a Kohl's például 27 százalékot erősödött az elmúlt három hónapban, míg az Urban Outfitters részvénye egészen 48 százalékot ralizott.

Így jön a felfutás

A Goldman jóslata mögött az áll, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén már háromszor csökkentett kamatot annak érdekében, hogy ellensúlyozza a gazdasági növekedés lassulását. A banknál pedig arra számítanak, hogy a lazább monetáris politika hatására a vártnál sokkal erősebb lesz a 2020-as teljesítmény.

Mi több, az elemzők szerint az amerikai-kínai kereskedelmi háború is enyhülni fog, melynek negatív hatásai eddig lehúzták a pénzügyi piacokat.

A Goldman véleménye szerint a vámháború már fokozódik tovább, és az amerikai GDP-re gyakorolt kedvezőtlen hatás enyhülni fog a következő időszakban. Ehhez jön még, hogy a pénzintézet szerint olyan tényezők is segítik majd a növekedést, mint az olajár stabilitása vagy a sztrájk befejeződése a General Motorsnál.